Róże karnawałowe

Dzisiaj robiliśmy z dzieciakami faworki. Formowanie idzie małym rączkom coraz lepiej i poszło nam naprawdę szybko :) Przy okazji postanowiłam wykorzystać część ciasta na róże karnawałowe, które zawsze miałam ochotę zrobić. Róże są trochę bardziej pracochłonne niż faworki, ale bardzo efektowne i wcale nie miałam kłopotu z ich smażeniem (prawdę mówiąc, trochę się tego obawiałam). 

Składniki:

25 dag mąki

5 żółtek

1 łyżka octu lub spirytusu

2-3 łyżki śmietany

szczypta soli

1 l oleju do głębokiego smażenia (polecam słonecznikowy)

cukier puder

konfitura, np. truskawkowa

odrobina białka do sklejania

Z mąki, żółtek, octu i soli zagnieć ciasto. Stopniowo dodawaj po łyżce śmietany, tak aby uzyskać gładką i elastyczną konsystencję ciasta. Gotowe ciasto podziel na kilka części i cienko rozwałkuj. Wykrawaj kółka o trzech różnych średnicach, brzegi kółek ponacinaj, aby uzyskać "płatki". Największe kółka posmaruj na środku białkiem, przyklej środkowe kółko, i następnie najmniejsze, również używając białka. Środek róży mocno przyciśnij, żeby warstwy przykleiły się do siebie. Smaż róże na gorącym oleju, przewracając w połowie czasu pieczenia, tak, aby z obydwu stron przybrały złoty kolor. Wyjmij róże na papier do odsączenia z tłuszczu, następnie posyp cukrem pudrem, a w środku umieść konfiturę.

Zdjęcie - Róże karnawałowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polecam również przepis na faworki z piwem :) 

Przepisy z tych kategorii

24

Owsiane ciasteczka z rodzynkam…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

7

Cytrynowe muffinki z makiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

10

Francuskie ciastka z ananasem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

4

Ciasteczka owsiane z pszennymi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

11

Owsiano-owocowe batoniki (flap…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

7

Biedroneczki są w kropeczki. I…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty