Rogale marcińskie

Rogale marcińskie
Rogale marcińskie są tradycyjnym wypiekiem wielkopolskim na 11 listopada. Ja jako rodowita Wielkopolanka znam ich smak doskonale. Jeszcze kilka lat temu niemożliwym było dostać je poza regionem, dziś już są i każdy może je poznać. Ja zachęcam do zrobienia wersji domowej, która jest równie pyszna. Przygotowanie jest pracochłonne, ale naprawdę warto. W oryginale genialnego przepisu znalezionego tutaj jest biały mak, ale ciężko go dostać, tym bardziej na ostatnią chwilę, więc niebieski też dobrze się sprawdza.

Zdjęcie - Rogale marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki (na 24szt.):


Ciasto:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225g miękkiego masla (z tego 2 łyżki użyjemy od razu do ciasta)
Nadzienie:
  • 300g białego maku lub niebieskiego
  • 100g masy migdałowej (marcepanu) u mnie kartofelki marcepanowe
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g zblanszowanych migdałów
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany u mnie jogurt grecki
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
Do posmarowania:
  • 1 jajko rozbełtane z 1 łyżką mleka
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • kilka kropli soku z cytryny
Posypka:
  • 50g posiekanych migdałów
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Zdjęcie - Rogale marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, pozostawić na kilka min., dokładnie wymieszać. Dodać roztrzepane jajko i aromat, wymieszać. Mąkę przesiać z cukrem i solą do dużej miski, dodać 2 łyżki miękkiego masła, rozetrzeć palcami. Dodać rozczyn, dokładnie wymieszać i szybko wyrobić gładkie ciasto. Ciasto powinno pozostać lepiące, uformować prostokąt, owinąć folią i schłodzić w lodówce ok. 1h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x15cm, by krótsze boki stanowiły górę i dół, pozostałe masło rozsmarować na nim równomiernie, pozostawiając ok. 0,5cm marginesu z każdej strony. Złożyć 1/3 ciasta od góry, następnie przykryć dolną częścią ( tak jak składamy kartkę). Dobrze skleić brzegi i rozwałkować na prostokąt ok. 25x17cm, złożyć tak jak poprzednio, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 45min. Wałkowanie i składanie powtórzyć 3 razy chłodząc ciasto przez 30min. Po ostatnim zwijaniu ciasto dobrze owinąć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Mak i orzechy sparzyć dwukrotnie gorącą wodą, po 15min. odcedzić. Zmielić dwukrotnie z migdałami (ja z uwagi na brak maszynki do mielenia, użyłam rozdrabniacza z blendera). Wyjąć na 20min. przed robieniem rogalików. Masę marcepanową rozetrzeć z cukrem pudrem, połączyć z makiem, dodać skórkę i pokruszone biszkopty, dobrze wymieszać. Dodać śmietanę lub jogurt, najpierw mniej, aby masa nie okazała się za rzadka, dokładnie połączyć. Jeśli nadzienie nadal jest zbyt twarde dodać więcej jogurtu. Ciasto wyjąć z lodówki na 20min. przed rozpoczęciem pracy. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 65x34cm i przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdy z pasków podzielić na 12 trójkątów. Na każdy nakładać nadzienie zostawiając mały margines na bokach, zwijać zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Po tym czasie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 180ºC przez ok 18-20min. aż się przyrumienią. Jeszcze ciepłe lukrować i posypać wymieszanymi bakaliami.


Zdjęcie - Rogale marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów