Rogale Marcińskie

Zdjęcie - Rogale Marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tradycyjnie Rogale Marcińskie są przygotowywane w Poznaniu z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada. Nadzienie do nich robi się z białego maku, którego ja niestety nie miałam i dlatego zastąpiłam go zwykłym. Pyszne półfrancuskie ciasto sprawia, że są bardzo miękkie i delikatne. Przepis Bajaderki z forum Cincin.

Zdjęcie - Rogale Marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3½ szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.

Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić ½ cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

Składniki na nadzienie:

  • 30 dag białego maku
  • 10 dag masy marcepanowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag zblanszowanych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

Dodatkowo:

  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • lukier (cukier puder + cytryna)
  • posiekane orzeszki lub migdały do posypania

Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę.

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów.

Zdjęcie - Rogale Marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie ze złocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Rogale Marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Krakowskie ciasteczka
8

Krakowskie ciasteczka

atina atina
Tak sobie pichcę...

Grochowinki drożdżowe, czyli kociewskie faworki na  drożdżach
5

Grochowinki drożdżowe, czyli k…

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

 Kołoczki śląskie
6

Kołoczki śląskie

atina atina
Tak sobie pichcę...

Rogale marcinskie
13

Rogale marcinskie

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Rogale świętomarcińskie
12

Rogale świętomarcińskie

CafePodróż CafePodróż
PiknikExpress

Rogale marcińskie
11

Rogale marcińskie

evenka evenka
Arabeska