Rogale Marcińskie

Zdjęcie - Rogale Marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tradycyjnie Rogale Marcińskie są przygotowywane w Poznaniu z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada. Nadzienie do nich robi się z białego maku, którego ja niestety nie miałam i dlatego zastąpiłam go zwykłym. Pyszne półfrancuskie ciasto sprawia, że są bardzo miękkie i delikatne. Przepis Bajaderki z forum Cincin.

Zdjęcie - Rogale Marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3½ szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.

Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić ½ cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

Składniki na nadzienie:

  • 30 dag białego maku
  • 10 dag masy marcepanowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag zblanszowanych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

Dodatkowo:

  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • lukier (cukier puder + cytryna)
  • posiekane orzeszki lub migdały do posypania

Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę.

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów.

Zdjęcie - Rogale Marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie ze złocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Rogale Marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

6

Zakwas na żurek

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

2

Gołąbki z kaszą gryczaną w cze…

Laura Laura
Cafe Babilon

15

Krokiety z jajkiem i pieczarka…

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

7

Gołąbki w sosie pomidorowym

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

17

Barszcz ukraiński

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

23

Grochówka prawie wojskowa

Laura Laura
Cafe Babilon

Przepisy z tych kategorii

Panini mafalde

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Tiropsomo, czyli greckie bułec…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

3

Chleb pszenny graham

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z czarnymi oliwkami i ro…

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb


1