Risotto z cukinią

Risotto z cukinią

Dawno nie robiłam risotto, więc korzystając z cukiniowego sezonu, przygotowałam je z tym właśnie warzywem. Na pierwszy rzut oka potrawa mogłaby się wydawać nieco nijaka, bo zarówno ryż, jak i cukinia, wyraźnego smaku nie mają. Jednak tej potrawie charakteru i wyrazistości nadaje dymka, czosnek, limonka i spora ilość bazylii. Naprawdę bardzo udane połączenie :) Risotto jest pyszne!

Zdjęcie - Risotto z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
RISOTTO Z CUKINIĄ
(2 porcje)
150g ryżu do risotto,
1 niezbyt duża cukinia,
2 cebulki dymki,
1 ząbek czosnku,
70ml białego wina,
1 łyżka masła,
ok. 300ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
2 łyżki startego sera typu parmezan,
50ml śmietanki 18 lub 30%,
½ łyżeczki skórki startej z limonki,
sok z ¼ limonki,
2 łyżki posiekanych, świeżych liści bazylii,
sól i pieprz

Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Cebulki dymki posiekać.
W garnku o grubym dnie lub głębokiej patelni stopić masło. Dodać cebulki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli. Wsypać ryż i wymieszać. Wlać wino, skórkę i sok z ćwiartki limonki. Ciągle mieszając, gotować, aż ryż wchłonie wino. Następnie stopniowo wlewać bulion, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy – trwa to około 15 minut. Mniej więcej w połowie czasu gotowania dodać pokrojoną cukinię. Pod koniec gotowania dodać śmietankę, parmezan i połowę posiekanej bazylii. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzach każdą porcję posypać resztą bazylii.


(wg przepisu z książki „Potrawy z cukinii i bakłażanów” z moimi niewielkimi zmianami)




Zdjęcie - Risotto z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów