Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Zdjęcie - Racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nic mnie bardziej nie relaksuje niż spacer po lesie. Choćbym była bardzo zmęczona, las działa na mnie lepiej niż koc i poduszka. Ostatnio, chcąc odpocząć po ciężkim dniu, stęskniona za wiosną, poszłam do lasu, wydeptując stare ścieżki. Zimowy las wygląda zupełnie inaczej niż ten w środku lata. U nas przeważają drzewa liściaste, więc było brązowo-biało. Dużo śniegu. Zero zieleni. Na skraju lasu wyjęłam z kieszeni sekator i obcięłam kilka gałązek. Tęskniłam za zielenią. Przyniosłam do domu z nadzieją, że w cieple pączki się rozwiną i będę miała namiastkę wiosny. I mam! Piękne, młodziutkie, miniaturowe listki lipy i brzozy i kwiaty wiśni zdobią moją komodę:)
A na podwieczorek, po słonecznym spacerze proponuję racuszki z jabłkami. Była już tutaj na blogu ich najprostsza wersja, a teraz będzie wersja trochę bardziej rozbudowana. Do tej wersji racuchów wybieram jabłka lobo, ponieważ są słodkie, miękkie i soczyste. Ścieram je na tarce z dużymi otworami. W tych placuszkach lubię ich gładką konsystencję.
Będzie też sos. Pyszny sos o kolorze i zapachu karmelu zrobionym z ciemnego, lepkiego cukru muscovado. Doskonały do racuchów z jabłkami.
Zapraszam!

Zdjęcie - Racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Racuchy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Racuchy z jabłkami
4 -5 porcji

35 dkg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 szklanki mleka
2 duże jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
30 g rozpuszczonego, wystudzonego masła
3 słodkie jabłka (wybieram lobo)

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
Do miski wsypać mąkę z proszkiem, cukier i wymieszać. Dodać mleko, jajka, masło i esencję waniliową i wymieszać wszystko rózgą. Mogą zostać drobne grudki. Dodać starte jabłka i wymieszać jeszcze raz.
Smażyć z obu stron na odrobinie oleju na średnim ogniu kładąc na patelnię po jednej łyżce na każdy placek.

Sos karmelowy

250 ml mleka
2 łyżki ciemnego cukru muscovado (ilość cukru zależy od tego jak słodki chcemy mieć sos)
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka esencji waniliowej

Połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie rozetrzeć mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać zimne mleko z mąką i mieszać do momentu zagotowania. Gotować 1 minutę. Zdjąć z palnika, dodać esencję waniliową i masło i wymieszać. Wystudzić.

Kategorie przepisów