Racuchy z ananasem

Racuchy z ananasem
Zdjęcie - Racuchy z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś na blogu miał pojawić się mega zdrowy zielony koktajl, ale na obiad wyszły mi tak pyszne racuchy, że namieszały we wcześniejszych planach - a nóż ktoś się skusi, by je przygotować na leniwe weekendowe śniadanie czy podwieczorek. Mocno polecam, są bezbłędne! Ciasto pięknie wyrośnięte, lekkie, delikatne i mięciutkie. Co gryz natrafia się na soczystego ananasa - mniam :)

Zdjęcie - Racuchy z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 20-25 racuchów:
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 2/3 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka, w temp. pokojowej, roztrzepane
  • puszka ananasów, bez zalewy / ok. połowa świeżego
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta Mleko podgrzać, po czym wlać 1/3 szklanki do dużej miski. Dalej dodać drożdże, 2 czubate łyżki mąki (wydzielone z tych 300 g) oraz łyżkę cukru. Wymieszać dobrze całość i odstawić na 10-15 minut pod przykryciem, by drożdże zapracowały. Po tym czasie do miski przesiać resztę mąki, wlać resztę mleka (jeśli ostygło po uprzednim podgrzaniu, raz jeszcze lekko podgrzać), resztę cukru oraz jajka. Całość wymieszać trzepaczką aż powstanie jednolite ciasto, bez żadnych grudek - o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do wyrastania - na 30-40 minut do podwojenia objętości. Następnie dodać do ciasta pokrojonego w kostkę ananasa oraz wiórki kokosowe. Wymieszać i raz jeszcze odstawić ciasto by podrosło na 15-20 minut.
Smażenie Rozgrzać olej na patelni - na 0,5-1 cm głębokości. Przygotować sobie naczynie z ciepłą wodą i łyżkę do nakładania racuchów - maczana w wodzie przed każdorazowym nabraniem ciasta spowoduje, że ciasto nie będzie się do niej lepić, ale łatwo zsuwać. Jedna pełna łyżka to jeden racuch - po wyłożeniu na patelnię lekko docisnąć ciasto z wierzchu - delikatnie spłaszczając i formując racucha (i tak podrośnie w trakcie smażenia). Smażyć z dwóch stron za złoty kolor. Po usmażeniu przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Racuchy z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów