Ciasto czekoladowe z powidłami

Ciasto czekoladowe z powidłami

Aromatyczne ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi, pieczone w foremce na babki. Ciasto jest wilgotne i bardzo puszyste, dobrze się przechowuje, długo zachowuje świeżość.

Znakomite do kubka gorącej, jesiennej kawy ?

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto czekoladowe z powidłami
  • 350 g mąki pszennej
  • 125 g. miękkiego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao

Składniki na polewę czekoladową

  • 80 g czekolady
  • około 1/3 szklanki mleka

Połamaną czekoladę podgrzej z mlekiem na bardzo małym ogniu, do połączenia składników. Odstaw.

Wszystkie składniki na ciasto, powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, przesiej do miseczki.

Miękkie masło ucieraj z cukrem, do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Stopniowo, dodawaj roztrzepane widelcem jajka. Kolejną partię dodawaj, kiedy pierwsza, dobrze się połączy z masą maślaną.

Partiami, na przemian, dodaj sypkie składniki i mleko. Po każdym dodaniu mleka lub mąki, ucieraj do dokładnego połączenia składników.

Na koniec dodaj 3 łyżki powideł śliwkowych. Całość pomieszaj.

Foremkę na babki z kominkiem, posmaruj od środka masłem, posyp bułką tartą.

Masę przelej do foremki. Daj do lekko nagrzanego piekarnika. Babkę piecz w temperaturze 180 stopni, około 40 minut.

Pod koniec pieczenia, wbij drewniany patyczek do szaszłyków. Kiedy będzie suchy, ciasto jest dopieczone. Ostrożne, odłóż ciasto do przestudzenia.

Schodzone ciasto, delikatnie polej rozpuszczoną czekoladą ?

Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów