Kaczka z purée z kalafiora i kaszą bulgur

Kaczka z purée z kalafiora i kaszą bulgur

Ten przepis na kaczkę z purée z kalafiora i kaszą bulgur powstał w mojej głowie bardzo spontanicznie. Kolejny raz musiałem zrobić coś z niczego. W lodówce od tygodnia na lepsze czasy czekał kalafior oraz za duża ilość kaszy bulgur, którą ugotowałem do tabbouleh poprzedniego dnia. Postanowiłem zrobić z tego jakieś wegańskie danie. Padło na kremowe purée z kalafiora na mleku kokosowym serwowane z kaszą. Do potrawy dorzuciłem mnóstwo bliskowschodnich przypraw, które przywiozłem w szalonych ilościach z Izraela. Dzięki nim purée nabrało fantastycznego smaku. Tak bardzo mi to danie posmakowało, że postanowiłem je później powtórzyć w wersji z kaczką na bogato. Wtedy tylko część kalafiora wykorzystałem do kremowego purée, a resztę upiekłem z przyprawami, żeby nadać potrawie, jakiegoś chrupiącego akcentu. Wydaje mi się, że tym samym powstało coś naprawdę fajnego, dlatego dziś dzielę się z Wami nowym przepisem. Mam nadzieję, że posmakuje również i Wam. ?

Zdjęcie - Kaczka z purée z kalafiora i kaszą bulgur - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kaczka z purée z kalafiora i kaszą bulgur Łukasz

Ten przepis na kaczkę z purée z kalafiora i kaszą bulgur powstał w mojej głowie bardzo spontanicznie. Kolejny raz musiałem zrobić coś… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 4 piersi z kaczki
  • 1 duży kalafior
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 200 g kaszy bulgur lub kuskusu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mielonego sumaku (pomiń, jeśli nie masz)
  • chlust oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natrzyj na krzyż. Mięso dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę. Nagrzej piekarnik do 200°C. 
  2. Patelnię mocno rozgrzej i ułóż piersi skórą do dołu. Smaż przez 4 minuty, aż wytopi się z nich tłuszcz, a skórka stanie się chrupiąca. Piersi obróć i smaż po drugiej stronie przez 1 minutę. Przygotuj żaroodporne naczynie, wlej tłuszcz z patelni i ułóż w nim piersi.
  3. Gałkę muszkatołową, kolendrę, kumin, cynamon oraz sumak wymieszaj z 1 łyżeczką soli.
  4. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Jedną trzecią przełóż do żaroodpornego naczynia, a dwie trzecie do garnka. Do kalafiora w naczyniu dodaj mniej więcej łyżeczkę mieszanki przypraw oraz chlust oliwy z oliwek i wymieszaj. Do kalafiora w garnku wlej mleko kokosowe i wstaw na ogień.
  5. Bulgur ugotuj w osolonym wrzątku przez kwadrans (lub wg przepisu na opakowaniu) i odcedź.
  6. Oba naczynia żaroodporne (z piersiami i z kalafiorem) wstaw do nagrzanego piekarnika na kwadrans. Przez tyle samo czasu gotuj kalafiora w mleku kokosowym. Następnie dodaj do niego gotową mieszankę przypraw i zmiksuj na purée za pomocą blendera.
  7. Piersi po upieczeniu przestudź przez 5 minut i pokrój w plastry. Talerz posmaruj purée z kalafiora, ułóż nań plasterki kaczki oraz upieczone różyczki. Podawaj z kaszą bulgur.

Kategorie przepisów