Bałkańska zupa z fasolką – przepis

Bałkańska zupa z fasolką – przepis

Bardzo zdrowa, pożywna i sycąca zupa w stylu bałkańskim. Takie zupy – potrawki, zawsze przygotowuję na dwa dni, na następny dzień kiedy smaki się połączą, zupa smakuje jeszcze lepiej.

Warto skorzystać w ostatnich, jeszcze wartościowych warzyw tj. papryki i pomidory, żeby przygotować jednogarnkowy posiłek dla całej rodziny ?

Zdjęcie - Bałkańska zupa z fasolką – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zupę w stylu bałkańskim / 5 porcji

  • 3 papryki pokrojone w kostkę
  • 7 – 8 pomidorów lub 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 150 g swojskiego boczku pokrojonego w kostkę
  • 150 g swojskiej kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżeczki domowej pasty rosołowej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 2 puszki białej fasolki około 500 g
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
  • masło klarowane
  • sól i pieprz do smaku

Na dnie garnka lub dużej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dorzuć wędzoną paprykę, boczek i kiełbasę. Wszystko smaż chwilę mieszając.

Dorzuć cebulkę i czosnek. Kiedy cebulka zmięknie, dodaj paprykę.

Całość duś pod przykryciem kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dolej 2 szklanki wody lub bulionu i dodaj świeże pomidory lub pomidory w puszce. Wszystko pomieszaj, dodaj majeranek i liście laurowe.

Całość gotuj jeszcze około 30 minut, pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj przepłukaną i osączoną fasolkę.

Na koniec dodaj domową pastę rosołową do smaku. Podaj posypaną świeżą pietruszką ?

Smacznego ?

Zdjęcie - Bałkańska zupa z fasolką – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów