Placuszki z ricotty

Placuszki z ricotty

Placuszki z ricotty to doskonała propozycja na słodkie śniadanie. Są delikatne i puszyste,a w smaku mają lekko wyczuwalną, sernikową nutę. Popularność zyskały dzięki Nigelli Lawson, która w swoim programie już jakiś czas temu podawała przepis na tzw. „ricotta hotcakes”. Nareszcie zrobiłam je i ja, gdyż chciałam wykorzystać pozostałą po calzone ricottę. I muszę przyznać, że smakują wyśmienicie :)

Zdjęcie - Placuszki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PLACUSZKI Z RICOTTY
(2 porcje)
125g ricotty,
¼ szklanki mleka,
1 duże jajko,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
ok. 60g mąki,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
odrobina oleju lub klarowanego masła do smażenia

Żółtko oddzielić od białka. W misce wymieszać ricottę, żółtko, mleko, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub klarowanego masła. Łyżką kłaść porcje ciasta i na niezbyt dużym ogniu smażyć placuszki z dwóch stron, aż będą rumiane.
Podawać z dowolnymi owocami. Ja zrobiłam sos truskawkowy z truskawek zmiksowanych z odrobiną miodu.

Kategorie przepisów