Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane
Bo w prostocie siła.
Dlatego też dziś proponuję danie nie wymagające wielu składników (tak, tak, w lodówce pusto), ale smakujące świetnie. Można je jeść na parę sposobów: ze śmietaną, z cukrem, z ketchupem, czy innymi sosami. To już zależy od naszej inwencji twórczej. Dziś jedliśmy placki, bo to o nich dziś mowa ze śmietaną i cukrem. Były wyborne :)

PLACKI ZIEMNIACZANE

Zdjęcie - Placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na około 2 osoby):

- 9 mniejszych ziemniaków
- pół cebuli
- jajko
- około pół szklanki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra w proszku

Ziemniaki ścieramy na tarce do ziemniaków. Wbijamy jajko, solimy, pieprzymy, sypiemy papryką. Dodajemy pokrojone pół cebuli w kostkę i mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Smażymy, formując łyżką placki średniej grubości, na rozgrzanej patelni z tłuszczem (lepiej jak jest go trochę więcej) z jednej strony i z drugiej, aż się nie zarumienią. Gdy się zarumienią, zdejmujemy z patelni i wycieramy ręcznikiem papierowym (odsączamy z tłuszczu, można ten etap pominąć).
Wcinamy ze smakiem, z cukrem i śmietaną (lub z czym kto lubi).
Smacznego :)

Zdjęcie - Placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Placki ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów