Placek amerykański

Placek  amerykański

Mój ulubiony jesienny placek, zapamiętany jeszcze z dzieciństwa. Wilgotny, pełen jabłek, z kawałkami orzechów i pachnący cynamonem. Prosty, szybki w wykonaniu i zawsze się udaje. Do szklanki mleka, mocnej herbaty czy filiżanki kawy. Znacie? Lubicie?

Zdjęcie - Placek  amerykański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek amerykański

Składniki:

  • 5 jaj
  • 4,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść orzechów
  • garść rodzynek
  • 2 kg jabłek

Jajka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo olej i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę z sypkimi dodatkami i dobrze utrzeć. Dodać bakalie i pokrojone w kostkę obrane jabłka, wymieszać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka (ok. 1 godz.) Jeszcze ciepły placek posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów