Pierożki Jiaozi

Pierożki Jiaozi

Zdjęcie - Pierożki Jiaozi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierwsze wspólne spotkanie w kuchni w tym roku z Ireną, Andrzejem i Atinką zaowocowało smacznymi chińskimi pierożkami Jiaozi. Pierogi są smaczne, szczególnie z ostrym sosem. Mają wtedy zdecydowany smak. Przy robieniu pierogów pomagał mi synek, który robi je o niebo lepiej niż ja. ;-) Wykrawaliśmy, nakładaliśmy farsz, sklejaliśmy, gotowaliśmy. Na fartuszkach, dłoniach i na podłodze pełno mąki, którą potem wspólnie sprzątaliśmy. Świetnie się razem tak umorusać ;). Pierożki podawaliśmy z ostrym sosem, który nadawał im charakterku. Z podanej porcji wychodzi naprawdę sporo pierogów (nie liczyliśmy ile), więc kolejnego dnia zjadaliśmy je odsmażone.

Dziękuję Wam za pyszne chińskie spotkanie w kuchni, polecam się na przyszłość ;)

Przepis ze strony Group Recipes.

Zdjęcie - Pierożki Jiaozi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierożki Jiaozi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto:

*4 szklanki (45 dag) mąki,

*około 400 ml wody,

*mąka do podsypywania.

 

Farsz:

*pół główki kapusty pekińskiej (ok. 70 dag),

*45 dag mielonej wieprzowiny ( dałam mielone z indyka),

*2 łyżki posiekanej cebuli dymki,

*1 łyżeczka posiekanego imbiru,

*1 łyżeczka soli,

*1 łyżeczka cukru,

*2 łyżki sosu sojowego,

*1 łyżka wina ryżowego (pominęłam, bo nie miałam),

*1 łyżka oleju sezamowego.

 

Sos: wymieszana posiekana połówka czerwonej papryczki chili z 2 łyżeczkami świeżo startego imbiru, sosem sojowym i octem ryżowym.

Wykonanie:

Przesiać mąkę. Powoli dolewając mąkę zagnieść ciasto. Przykryć szmatką i odstawić na 25 – 30 minut.

Kapustę blanszować przez 2 – 3 minuty. Odcedzić, posiekać i wymieszać z resztą składników.

Stolnicę wysypać mąką. Z ciasta formować wałek o średnicy ok. 2,5 cm. Wałek pokroić na 80 – 90 kawałków. Z każdego kawałka uformować koło o średnicy 6 cm. Na środku każdego kółko kłaść 1 i pół łyżki farszu. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Ja robiłam pierożki metodą tradycyjną – rozwałkowałam ciasto i wykrawałam kółka, nakładałam farsz i zlepiałam. Pierogi kłaść na oprószonej mąką tacy i przykrywać wilgotną ściereczką.

Zagotować ok. litra wody. Włożyć do garnka ok. 20 pierożków. Przykryć i zagotować. Następnie odkryć i dolać 1/4 szklanki zimnej wody i ponownie zagotować bez przykrycia. Powtórzyć jeszcze raz. Pierogi wyjąć osączyć i podawać z sosem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Pierożki Jiaozi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierożki Jiaozi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów