Pierogi z soczewicą

Pierogi z  soczewicą

Ostatnio miałam okazję jeść pierogi z soczewicą, które tak mi posmakowały, że długo nie czekałam, żeby odtworzyć je w domu. Soczewica to takie bardzo zaskakujące dla mnie warzywo, zaskakujące pozytywnie bo co bym nią nie zrobiła, wszystko mi smakuje. A pierogi są naprawdę przepyszne więc polecam .

Zdjęcie - Pierogi z  soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na farsz:

  • szklanka soczewicy zielonej
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sól, pieprz

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
  • 1 jajko roztrzepane
  • około 1 szklanki ciepłej wody

Soczewicę gotować przez pół godziny w osolonej wodzie. Kiedy jest już miękka, odcedzić. Na patelni przysmażyć cebulę, dodać soczewicę, przemieszać, przyprawić do smaku.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut).

Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką krążki, nakładać farsz i ładnie sklejać formując falbankę. Wrzucać pierogi na osoloną wodę i gotować ok. 5 min.

Smacznego:)

Kategorie przepisów