Pierogi z mięsem

Zdjęcie - Pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miały rację dziewczyny, które obstawiały, że z mięsa rosołowego, o którym mówiłam w poprzednim poście, ulepię pierogi. Dawno ich nie robiłam, więc kiedy nadarzył się weekend wolny od pośpiechu i innych „miłych inaczej” przyjemności (które często występują w ciągu tygodnia) od razu pomyślałam o pierogach.
Ciasto na pierogi zagniotłam z mąki pszennej chlebowej 750. Polecam tą mąkę do pierogów, jak również do naleśników. Oprócz tego, że jest zdrowsza (wyznaję zasadę, że im wyższy typ mąki, tym ona jest zdrowsza), to pierogi nabierają interesującego, ciemniejszego koloru. Ale najlepsze jest to, że dzięki mące chlebowej ciasto pierogowe ma bardziej mięsistą konsystencję nie tracąc na miękkości. Brzmi jak masło maślane, ale naprawdę tak jest!:)
Pierogi z mięsem (jak zresztą chyba każde) są pyszne zarówno na ciepło, polane roztopionym masełkiem, jak też na zimno lub odsmażone na rumiano na patelni. A farsz pięknie pachnie duszoną cebulką ...

Zdjęcie - Pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pierogi z mięsem

Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej chlebowej typ 750*
około 2/3 szkl. ciepłej wody
1 jajko
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka soli

Do miski wsypać mąkę, wlać wodę i wymieszać widelcem. Dodać jajko, olej i sól. Wymieszać z grubsza widelcem, aby mąka wchłonęła wodę i jajko. Mieszaninę wyłożyć na blat i zagnieść sprężyste, gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać trochę mąką, lecz naprawdę niedużo.
Włożyć ciasto do miski i partiami cienko wałkować. Szklanką wykrawać kółka, nałożyć około 1 łyżeczki farszu i zlepiać. Gotowe pierogi przykryć ściereczką.
Partiami wkładać pierogi do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować około 3 min od momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową, polać stopionym masłem.

Farsz:
700 g mięsa z rosołu** (czyli całe mięso) oczyszczonego z kości
1 duża cebula lub dwie małe
masło do cebuli
sól, pieprz
¼ szkl. rosołu

Mięso zmielić. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na dużą patelnię i zeszklić na maśle, aż zacznie się lekko rumienić. Wyłączyć palnik. Do cebuli na patelnię dołożyć zmielone mięso, przyprawić solą i pieprzem i wlać rosół. Wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły i farsz gotowy :) Przełożyć do miski i wystudzić przed nakładaniem do pierogów.

*Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast mąki chlebowej użyć taką mąkę pszenną, jaką akurat mamy w domu:)
**Do farszu zużywam całe mięso jakie jest w rosole. Farszu wychodzi zwykle więcej niż potrzeba do pierogów. Resztę używam do kanapek. Najlepiej smakuje taki farsz na ciepłej, świeżej bułeczce.

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowiec z jabłkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

2

Racuchy z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Rogaliki z konfiturą z czarnej…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Oliwkowe knedelki

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Knedle ze śliwkami z sosem śli…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Rosół drobiowo - wołowy

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

1

Ligawa w octowej marynacie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Polędwiczka wieprzowa z farsze…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Kurczak curry ze szpinakiem

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Polędwiczka w melasie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Gulasz wieprzowy z dynią

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Golonka pieczona

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory