Piernik z jabłkami

Piernik z jabłkami

Nic tak nie cieszy podniebienia jak pyszne ciasto, tym razem jest to piernik z jabłkami z dodatkiem bakalii. Niby pospolity i znany a jednak inny – bez jajek. Piernik z jabłkami to wyjątkowo smaczne, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje.

 


 Zdjęcie - Piernik z jabłkami - Jak zrobić - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  

  • składniki na tortownicę 26 cm

1,5 szklanki jabłek prażonych

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki orzechów włoskich

1/2 szklanki rodzynek

3/4 szklanki cukru kryształu

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

20 g przyprawy do piernika

cukier puder do posypania ciasta

  • przepis

Do garnka przekładamy jabłka prażone, wlewamy olej, wsypujemy cukier, orzechy oraz rodzynki i wszystko podgrzewamy, mieszając do momentu aż cukier się rozpuści ( nie doprowadzamy do wrzenia).
Gotową masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy wystudzoną masę z jabłek, oleju, cukru oraz bakalii i całość dokładnie łaczymy za pomocą łyżki, ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję.
Do tortownicy lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy masę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st C. a po upieczeniu studzimy w piekarniku.Wystudzony piernik oprószamy cukrem pudrem.

 

Zdjęcie - Piernik z jabłkami - Jak zrobić - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów