Piernik przekładany

Piernik przekładany
Zdjęcie - Piernik przekładany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma prawdziwych Świąt Bożego Narodzenia, bez prawdziwego piernika. Dzisiaj proponuję wersję przekładaną masą marcepanową i powidłami. Jest to taka specjalna wersja, dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za zupełnie suchymi ciastami. Bardzo ważne w tym przepisie jest to, żeby wszystkie składniki, których będziemy używać - były w temperaturze pokojowej.

Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200 g płynnego miodu
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao
  • powidła śliwkowe do przełożenia
  • masa marcepanowa do przełożenia
Polewa:
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 80 g masła
Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku (białka zachować na później), po każdym dokładnie ucierając. Porcjami dodać miód, mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą korzenną oraz śmietanę.
W osobnej misce ubić na sztywno białka, a następnie bardzo delikatnie dodać je do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelać do formy - keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1). Piec w temperaturze 170°C przez około 50 minut do momentu tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto pokroić na trzy warstwy (fot.2) i przełożyć jedną warstwę powidłami śliwkowymi (fot.3) a drugą - masą marcepanową (fot.4).
Całość polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej razem z masłem (fot.5-6).

Źródło: kuchniawzieleni

Zdjęcie - Piernik przekładany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik przekładany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik przekładany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik przekładany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik przekładany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik przekładany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Kategorie przepisów