Piernik litewski z bakaliami

Piernik litewski z bakaliami

Zdjęcie - Piernik litewski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i bardzo zaciekawił mnie dodatek kefiru lub maślanki w pierniku. Okazało się, że piernik jest dzięki temu bardzo wilgotny!  Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec na Święta :-)

Możecie też skorzystać też z innych przepisów na pierniki…. piernik żydowski z bakaliami, piernik marchewkowy czy piernik na piwie.

Piernik litewski z bakaliami

Składniki (forma 23×23 cm lub dwie długie keksówki):

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej
  • 250 g miodu wielokwiatowego
  • 150 g masła
  • 180 g cukru brązowego nierafinowanego
  • 260 g maślanki lub kefiru/maślanki (szklanka) w temp. pokojowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g mieszanych bakalii (u mnie nasączone trochę rumem )

1. Masło z miodem przełożyć do rondelka i LEKKO podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.

2. Obie mąki, przyprawę do piernika i sodę przesiać do miski.

Zdjęcie - Piernik litewski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dalej cały czas miksując, na wolnych obrotach, po trochu dolewać przestudzony miód z masłem. Następnie na przemian dodawać-do wyczerpania- po trochu przesianej mąki i po trochu maślanki/kefiru.

Zdjęcie - Piernik litewski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik litewski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik litewski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik litewski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Dodać bakalie i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Ciasta z dodatkiem sody należy od razu po zrobieniu wstawiać do piekarnika żeby zmniejszyć szansę na zakalec. Jeśli robimy ciasto w jednej większej blaszce to pieczemy około 80 minut. W obu przypadkach należy sprawdzić ciasto patyczkiem przed wyjęciem. Wystudzić i polać lukrem lub czekoladą.

Zdjęcie - Piernik litewski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik litewski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik litewski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik litewski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :-)

Zdjęcie - Piernik litewski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik litewski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik litewski z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / Zapisz jako PDF

 

 

Kategorie przepisów