Pierniczki

Pierniczki
Zdjęcie - Pierniczki (dla zorganizowanych) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PDF Button Pieczecie już pierniczki? Tu sprawdzony przepis na pierniczki, które łatwo wykrawać przeróżnymi foremkami. Ciasto jest bardzo plastyczne, łatwo odchodzi od ręki a powstałe pierniczki są bardzo aromatyczne i korzenne i można je bardzo długo przechowywać. Dla zorganizowanych- ponieważ po upieczeniu są dość twarde i potrzebują czasu żeby zmięknąć. Dlatego trzeba je upiec na początku grudnia. Chyba, że znacie sposób z włożeniem do pudełka cząstki jabłka, by ciasteczka zmiękły, wtedy macie jeszcze jakieś 2 tygodnie. Bazowy przepis pochodzi oczywiście z Moich Wypieków, lekko go tylko zmodyfikowałam.

Masło rozpuszczamy w garnku razem z miodem, mieszamy, studzimy. Dodajemy cukier, jajko, sodę, przyprawy i ekstrakt. Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy na jednolitą i gładką masę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie należy wyjąć ciasto, podzielić na 4 równe części, 3 można z powrotem włożyć do lodówki a jedną pozostałą rozwałkować. Blat można oprószyć mąką albo użyć maty aby ciasto się nie przyklejało.  Dla niewprawionych polecam, rozwałkowanie ciasta już na papierze do pieczenia na blasze i wykrawanie pierniczków aby nie trzeba było ich przenosić z blatu na blaszkę bo dla początkujących może być to trudne zadanie. To samo zrobić z pozostałymi częściami ciasta. Pierniczki wykrawać można foremkami, nożem lub specjalnymi pieczątkami do ciastek, następnie przenosimy je na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Można w piekarniku piec naraz na 2 lub 3 blachach.  Warto sprzęt przygotować sobie wcześniej, ostatecznie, jeśli mamy tylko 1 blachę, należy ją schłodzić (ok 10 minut) przed położeniem następnej porcji surowego ciasta. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 st.C przez ok 10 minut. Po upieczeniu należy ściągać je z blaszki delikatnie, gdyż gorące ciasto jest jeszcze miękkie. Pierniczki należy przechowywać w zamkniętym pudełku a jeśli pieczemy je na ostatnią chwilę do pudełka  wkładamy kawałek surowego jabłka be zmiękły. Chociaż twarde też są dobre. Zdjęcie - Pierniczki (dla zorganizowanych) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierniczki (dla zorganizowanych) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierniczki (dla zorganizowanych) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierniczki (dla zorganizowanych) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Kategorie przepisów