Pasztet z indyka

Pasztet z indyka
Pasztet z udźca indyka, z dodatkiem drobiowej wątróbki, ziół i suszonych pomidorów. Do klasycznych mięsnych pasztetów z reguły dodaję boczek, tym razem zrobiłam wersję odchudzoną i zrezygnowałam z boczku. Smakowo nie wyczuwam żadnej różnicy, jednak pasztet jest bardziej kruchy. Bardzo polecam ten smaczny pasztet, nie tylko na Święta

Zdjęcie - Pasztet z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 700 g. mięsa z udźca indyka ( bez skóry )
  • 250 g. wątróbki drobiowej
  • 1/4 szklanki suszonych pomidorów w płatkach ( można zastąpić suszonymi grzybami )
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 małe cebulki pokrojone w piórka
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 mała bułka razowa pokrojona w większą kostkę
  • 1 duże jajko
  • sól morska i pieprz
  • olej do smażenia
Cebulkę krótko smażę w dużym rondlu, dodaję mięso pokrojone w większą kostkę. Całość duszę pod przykryciem około 30 minut. W trakcie gotowania mięso kilkakrotnie mieszam. Do mięsa dodaję oczyszczoną wątróbkę, zioła i pomidory w płatkach. Wszystko duszę kolejne 10 minut i odstawiam z ognia. Do mięsa dodaję bułkę, która powinna nasiąknąć sosem. Zawartość rondla mielę w maszynce do mięs. Jeżeli wolicie mokre pasztety, dodajcie sos. Jeżeli bardziej smakują Wam pasztety suche, należy nieco osączyć mięso z sosu. Zmieloną masę daję do miseczki, dodaję gałkę muszkatołową ( ważne ), oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec dodaję jajko i wszystko dokładnie mieszam. Masę daję do wąskiej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet piekę około 40 minut, w temperaturze 190 stopni. Pasztet jest gotowy, kiedy mocno się przyrumieni. Gotowy pasztet odstawiam do przestudzenia, najlepiej na całą noc. Przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego

Zdjęcie - Pasztet z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów