Pasztet z czerwonej soczewicy

Zdjęcie - Pasztet z czerwonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasztet z soczewicy to wyjątkowo wdzięczna potrawa. Mało wysiłku, duży efekt, a przy okazji można zrobić przegląd lodówki. I jak tu go nie lubić? Każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję, bo soczewica ochoczo przejmuje wszystkie smaki i aromaty. To właśnie dlatego zależnie od użytych składników i przypraw za każdym razem otrzymamy inny efekt końcowy. Warto pamiętać,że pasztet potrzebuje sporo tłuszczu, jeśli damy go za mało będzie suchy. Poniżej wersja, która bardzo nam zasmakowała. Proporcje spore, na blaszkę 20×30 cm. Jeśli pasztet ma być pieczony w keksówce ilość składników najlepiej zmniejszyć o połowę.

Składniki
  • Czerwona soczewica – 400g
  • Marchew – 4 sztuki ( średnie )
  • Pieczarki – 10 sztuk
  • Cebula – 2 sztuki
  • Suszone grzyby – garść
  • Jajka – 4 sztuki
  • Oliwa z oliwek – 8 łyżek
  • Masło – 2 łyżki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Kumin – 1 łyżeczka
  • Kolendra – 1 łyżeczka
  • Curry – 2 łyżeczki
  • Ostra papryka – 2 łyżeczki
  • Słodka wędzona papryka – 1 łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Tarta bułka do wysypania blaszki
Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół)

2. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy na plasterki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i ścieramy na wiórki na tarce o dużych oczkach.

3. Soczewicę płuczemy i gotujemy, razem z suszonymi grzybami, w trzech szklankach osolonej wody, aż rozgotuje się na papkę. Odsączamy na sitku z resztek wody.

4. Rozgrzewamy na patelni masło z oliwą, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy starte pieczarki, solimy, pieprzymy i smażymy, aż odparuje z nich woda i się przyrumienią.

5. Ucieramy w moździerzu przyprawy, wrzucamy je na patelnię i smażymy chwilę z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Dodajemy marchewkę, przecier pomidorowy i soczewicę z grzybami. Blendujemy, aż całość będzie dość gładka. Sprawdzamy smak. Powinien być wyrazisty i mocny, po dodaniu jajek i upieczeniu złagodnieje. Wbijamy jajka (po jednym, za każdym razem szybko, ale dokładnie mieszamy masę).

6. Przekładamy masę do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blaszki. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Po upieczeniu studzimy.


Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pieczonych buraczków

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Tarta orzechowa a'la snickers…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ryżowy deser "Rafaello"

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Serek labneh

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Wtorek z kaszą 25: jaglany kre…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sernik tiramisu

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

1

Makaron z grzybami w śmietanie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pełnoziarniste bułeczki z piec…

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

1

Sos grzybowy z prawdziwków

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Rydze z patelni

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Gołąbki z kapusty włoskiej z p…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Risotto z prawdziwkami i różow…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty