Pasztet z czerwonej soczewicy

Zdjęcie - Pasztet z czerwonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasztet z soczewicy to wyjątkowo wdzięczna potrawa. Mało wysiłku, duży efekt, a przy okazji można zrobić przegląd lodówki. I jak tu go nie lubić? Każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję, bo soczewica ochoczo przejmuje wszystkie smaki i aromaty. To właśnie dlatego zależnie od użytych składników i przypraw za każdym razem otrzymamy inny efekt końcowy. Warto pamiętać,że pasztet potrzebuje sporo tłuszczu, jeśli damy go za mało będzie suchy. Poniżej wersja, która bardzo nam zasmakowała. Proporcje spore, na blaszkę 20×30 cm. Jeśli pasztet ma być pieczony w keksówce ilość składników najlepiej zmniejszyć o połowę.

Składniki
  • Czerwona soczewica – 400g
  • Marchew – 4 sztuki ( średnie )
  • Pieczarki – 10 sztuk
  • Cebula – 2 sztuki
  • Suszone grzyby – garść
  • Jajka – 4 sztuki
  • Oliwa z oliwek – 8 łyżek
  • Masło – 2 łyżki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Kumin – 1 łyżeczka
  • Kolendra – 1 łyżeczka
  • Curry – 2 łyżeczki
  • Ostra papryka – 2 łyżeczki
  • Słodka wędzona papryka – 1 łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Tarta bułka do wysypania blaszki
Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół)

2. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy na plasterki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i ścieramy na wiórki na tarce o dużych oczkach.

3. Soczewicę płuczemy i gotujemy, razem z suszonymi grzybami, w trzech szklankach osolonej wody, aż rozgotuje się na papkę. Odsączamy na sitku z resztek wody.

4. Rozgrzewamy na patelni masło z oliwą, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy starte pieczarki, solimy, pieprzymy i smażymy, aż odparuje z nich woda i się przyrumienią.

5. Ucieramy w moździerzu przyprawy, wrzucamy je na patelnię i smażymy chwilę z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Dodajemy marchewkę, przecier pomidorowy i soczewicę z grzybami. Blendujemy, aż całość będzie dość gładka. Sprawdzamy smak. Powinien być wyrazisty i mocny, po dodaniu jajek i upieczeniu złagodnieje. Wbijamy jajka (po jednym, za każdym razem szybko, ale dokładnie mieszamy masę).

6. Przekładamy masę do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blaszki. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Po upieczeniu studzimy.


Przepisy z tych kategorii

Bułeczki z wiśniami i kruszonk…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

2

Placek z kruszonki ze śliwkami

Kaś Kaś
Bake&Taste

2

Sernik z malinami i kruszonką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sernik na ciemnym spodzie

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Jagodowe ciasto z serkiem śmie…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Przepisy z tych kategorii

Kukurydza z patelni

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Słodka cebula balsamiczna

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pochwała prostoty - sałatka z…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

1

Warzywa zapiekane z kurczakiem…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Ljutenica - bułgarska pasta z…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Acquacotta. Zupa na kamieniu.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami