Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Uwielbiam domowe pasztety. Sklepowych w ogóle nie kupuję bo nigdy nie mam pewności co tak naprawdę się w nich znajduje natomiast  domowe, choćby niezbyt dietetyczne, robię dość często. Dzisiaj zapraszam na wersję drobiową. Do przygotowania tego pasztetu wykorzystałam kurczaka średniej wielkości a jakoś wyszło mi go tak sporo, że masa nie zmieściła się do tradycyjnej formy pasztetowej i dodatkowo upiekłam dwie kokilki.

Zdjęcie - Pasztet drobiowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 500 g podgarla
  • 4 jajka
  • 1 marchewka
  • 2 małe bułki
  • 1 seler
  • sól, pieprz
  • majeranek

Kurczaka podzielić na kawałki. Ugotować go w wodzie razem z podgarlem  i warzywami w lekko osolonej wodzie (po ugotowaniu, wody nie wylewać). Wątróbkę sparzyć gorącą wodą. Ostudzone mięso przepuścić przez maszynkę trzy razy. Ostatnim razem przepuścić również wątróbkę oraz namoczoną w wodzie z gotowania mięsa i wyciśniętą bułkę. Masę dosmakować solą (ok. 1 łyżka), pieprzem i majerankiem, dodać jajka, wymieszać i dolać ok. 3-4 łyżek wazowych wody z gotowania mięsa. Formę pasztetową wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Przełożyć masę  do formy, wierzch posypać kaszą manną. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 90 min. Jeśli wierzch zbytnio się przyrumieni należy go przykryć folia aluminiową.

Smacznego:)

Kategorie przepisów