Paprykarz

Paprykarz


Zdjęcie - Paprykarz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejne smarowidło.
Pierwszy raz paprykarz własnej roboty nie do końca szczeciński dostałam w prezencie od Magdy Konwaliowej. Smakował wybornie, śmiem twierdzić, że lepiej od szczecińskiego gotowego.
Zaletą takiego robionego jest to, że wiadomo co w nim jest, w przeciwieństwie do kupnego;-) Pamiętam z czasów studenckich, niejednokrotnie uratował życie, a nawet czasami i imprezę, gdy nie było innej zagrychy;-) Zabierałam się od dawna za jego zrobienie, ale uparcie czekałam na Jej wpis, coby podlinkować oryginał. Jak już się ukazał, to mogę i ja się swoim podzielić:-)
Zdjęcie - Paprykarz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepis podaję za Magdą. Składniki:

  • 75 g pełnoziarnistego ryżu,
  • 250 g dorsza norweskiego lub morszczuka,
  • 1/2 wędzonej makreli, około 160 g,
  • 200 g cebuli,
  • 200 g marchwi,
  • 100 g selera,
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1/4 łyżeczki mielonego chilli,
  • 150 g koncentratu pomidorowego,
  • klarowane masło lub olej,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Rybę oprószyć pieprzem i solą, smażyć na dużej patelni na klarowanym maśle lub oleju. Usmażoną rybę zdjąć z patelni, a na jej miejsce wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać cynamon, goździki, listek laurowy, ziele i chili, smażyć kilka minut, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać utarte na dużych oczkach seler i marchew oraz 3-4 łyżki wody. Dusić do momentu, aż warzywa zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić pieprzem i solą, dusić kilka minut, aż smaki się połączą. Warzywa połączyć z ryżem, smażoną rybą oraz makrelą, bez skóry i ości, wymieszać aby utworzyły pastę, doprawić, jeżeli to konieczne. Zdjęcie - Paprykarz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów