Pani Walewska

To ciasto jest wyśmienite w smaku, a do tego świetnie się prezentuje. Moim zdaniem może być hitem na każdej imprezie. Ale nie mogło być inaczej kiedy połączyło się masę budyniową, bezę i dżem z czarnej porzeczki, który przełamywał słodycz ciasta i nadawał mu wyrazistej nuty. Ja do ciasta użyłam konfitury z czarnej porzeczki, którą robiłam latem. Świetnie się spisała. A do tego co też jest ważne ciasto to jest proste w przygotowaniu. Przepis znalazłam u Dorotus.

Zdjęcie - Pani Walewska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę: 25 x 33 cm

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek

Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Uwaga: Jeżeli nie mamy dwóch jednakowych blach, lub możliwości upieczenia dwóch bez jednocześnie - to najpierw przygotować jedną bezę (z połowy składników) a drugą pod koniec pieczenia pierwszego placka.

Ponadto:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form). Placki ostudzić.

Masa kremowa:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migdałowego (można zastąpić waniliowym)
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego (lub 2 łyżkami amaretto)

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce. Zaraz po wyjęciu ciasta z lodówki masa jest twarda, dlatego przed podaniem warto je potrzymać chwilkę w temperaturze pokojowej.

Smacznego :-)

 Zdjęcie - Pani Walewska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

12

Tort Szwarcwaldzki (czarny las…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Ciasto z owocami, wersja jesie…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

1

Migdałowo - porzeczkowa beza n…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

2

Ciasto kokosowe z agrestem

Tyna Tyna
In cooking we trust

2

Letni torcik z winogronem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

5

Letni tort - nie tylko na urod…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze