Orzechowiec

Orzechowiec

Ten przepis mam w swoim zeszycie od ponad 22 lat... i ten mój zeszyt też.... dopiero teraz sobie to policzyłam i zdałam sprawę jak ten czas leci ;) Mam go od Mamy koleżanki z liceum, każda z Mam miała upiec jakieś ciacho na nasze czepkowanie i to, najbardziej smakowało mi i mojej Mamie, więc poprosiłyśmy o przepis.

Jest proste i szybkie w przygotowaniu, o ile mamy już wyłuskane orzechy!

Zdjęcie - Orzechowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam na najpyszniejszego kruchego orzechowca z przepisu Mamy Moniki, która jeśli to czyta, to dziękuję Jej i serdecznie Pozdrawiam!

Zdjęcie - Orzechowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 żołtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 300 g orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
  • z mąki, masła, cukru, żołtek, jajka i proszku dopieczenia - zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę do pieczenia (proporcja na blaszkę o wymiarach 30x40 cm lub dużą tortownicę)
  • piec przez 15-20 minut w 180 stopniach
  • w tym czasie przygotować orzechową masę: orzechy - troszkę rozdrobnić, pokroić, wsypać do garnka, dodać resztę składników czyli: masło, cukier, miód i mleko - całość zagotować około 5-7 minut, ma zgęstnieć ale nie przypalić się, trzeba pilnować tej mieszanki podczas gotowania
  • tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy dalej kolejne 15-20 minut w 180 stopniach

Zdjęcie - Orzechowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego ;)

Kategorie przepisów