Orzechowa pianka na kruchym spodzie

Zdjęcie - Orzechowa pianka na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jest jedno z ukochanych ciast mojego synka, którym zajadał się podczas tegorocznej zabawy sylwestrowej. Przepis na nie dostałam dawno temu od koleżanki, ale bez nazwy. Nie miałam pojęcia jak je nazwać. Często mówiłam o nim orzechowiec, jednak dla odróżnienia od innych orzechowców od dzisiaj nazywać je będę orzechową pianką:)

Zdjęcie - Orzechowa pianka na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę 24 x 28 cm

Składniki na kruchy spód:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Składniki na piankę:

  • 250 g mielonych orzechów włoskich
  • 200 g cukru
  • 5 białek

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe (około ½ słoiczka)

Ze składników na kruchy spód zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier. Na końcu dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać, ale już nie mikserem tylko łyżką.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Całość ponakłuwać widelcem. Upiec spód w temperaturze 200 C, przez około 10-15 minut - ma mieć ładny złoty kolor. Podpieczony spód posmarować powidłami, a następnie wyłożyć na niego orzechową piankę.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 - 200 C, przez około 40 minut.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Orzechowa pianka na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

2

Placek amerykański

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

6

Keks świąteczny

Majana Majana
Majanowe pieczenie

3

Christmas Cake

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Lody rabarbarowe z borówką ame…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Sorbet ananasowo-bazyliowy na…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Jabłka grójeckie wiśniami i ma…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Cukinia z grilla lub z patelni

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Torciki na jeden kęs, czyli or…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Wyjątkowy chleb orkiszowo-orze…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Sałatka z truskawkami i polędw…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Karp w migdałach z puree z fas…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Mleko kokosowe z wiórków

aronia aronia
Wiem co jem