Oponki

Oponki
Zdjęcie - Oponki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te pierwsze. Pierwszy raz robione, pierwszy raz jedzone.
Domownicy, którzy również nie znali ich smaku, stwierdzili - jeszcze z wypchaną nimi buzią - "to dobre jest!". Niech najlepszą rekomendacją będzie fakt, że za rok też będą.


Zdjęcie - Oponki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na około 30 – 35 oponek (w zależności od wielkości szklanki): przepis od Asi z blogu Śladami Słodkiej Babeczki
  • 0,5 kg sera białego półtłustego*
  • 0,5 kg mąki
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół szklanki kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
*poszłam na łatwiznę i użyłam twarogu już zmielonego (naturalnego President) - ciasto wyszło trochę rzadkie, więc dodałam dodatkowe 100 g mąki
Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać i wyrobić z pozostałymi składnikami zwarte ale miękkie ciasto. Stolnicę wysypać mąką. Rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wykrawać szklanką krążki, a kieliszkiem środki. Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach na złocisty kolor. Moje oponki wyszły mi dość przypieczone, jakieś problemy miałam z odpowiednim ustaleniem temperatury oleju:) Ale i tak są pyszne. A w zasadzie były.




Kategorie przepisów