Omlet z brokułami

Omlet z brokułami
 Wczoraj robiłam obiad tylko dla siebie, mojej mięsożernej części rodziny nie było w domu. Zrobiłam mój ulubiony omlet z brokułem, inne warzywa takie jak przesmażona papryka, cukinia, pomidor również świetnie sprawdzają się w połączeniu z omletem. Brokuł gotuję w wodzie słodko-słonej, bez przykrycia i zaraz po ugotowaniu przelewam lodowatą wodą, wtedy zachowuje swój wspaniały kolor. Podobnie postępuję ze wszystkimi zielonymi warzywami. Polecam na szybki i pożywny obiad, lub kolację we dwoje :-)

Zdjęcie - Omlet z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 1/4 małego brokuła
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej i cukru
  • pieprz
Brokuł daję do wrzącej wody, wcześniej posolonej i posłodzonej. Gotuję 2 min bez przykrycia, do czasu, aż będzie al dente. Przelewam lodowatą wodą i zostawiam do odsączenia. Jajka daję do miseczki i dokładnie mieszam rózgą kuchenną, dodaję zioła, gałkę muszkatołową, odrobinę soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewam masło. Z brokuła usuwam grubsze łodyżki, kwiatostany daję na patelnię i zalewam masą jajeczną. Kiedy masa lekko się zetnie, delikatnie obracam omlet na drugą stronę, najlepiej zrobić to za pomocą specjalnej szerokiej szpatułki. Omlet najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego :-)

Zdjęcie - Omlet z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Omlet z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów