Ogórki małosolne

Ogórki małosolne
Zdjęcie - Ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKolejnym urokiem własnej hodowli warzyw jest duża ilość ogórków. Z tych, które nie mieszczą się w słoikach robimy ogórki małosolne, wg przepisu mojej babci.Szczerze mówiąc, żadne kupne ogórki nawet nie umywają się do tych tradycyjnych od wielu lat robionych w moim domu.Bo wszystko co jest z przepisu mojej babci nie ma sobie równych:)
Ogórki małosolne:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 4 liście chrzanu, umyte
  • 30-40 liści z drzewa wiśniowego
  • 20 liści z krzaka porzeczki
  • 2 duże garście kopru z łodygami
  • 5 ząbków czosnku

  • 3 l wody
  • 3 czubate łyżki soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego

Na spodzie dużego glinianego garnka (lub garnka ze stali nierdzewnej) układam 2 liście chrzanu, 15-20 liści z drzewka wiśniowego, 10 liści z krzaka porzeczki, 1 garść kopru. Na to układam ogórki, na ogórki wykładam resztę liści, kopru i czosnek.W garnku zagotowuję wodę z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Kiedy woda się przegotuje zalewam nią ogórki. Na wierz kładę talerzyk do góry dnem, garnek przykrywam pokrywką, owijam folią (np. dużą reklamówką) i opatulam kocem. Zostawiam na 24 h. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia. Najlepsze jednak są po ok 48 h.
Smacznego
Zdjęcie - Ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów