Ogórki konserwowe

Ogórki  konserwowe

 

 

 

 

Zdjęcie - Ogórki  konserwowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

składniki na zalewę:

1 litr wody

3/4 szklanki octu

1/2 szklanki cukru

1 łyżka soli (płaska)

Wodę wlać do garnka, dodać ocet, cukier i sól a następnie zagotować.

 

składniki:

małe ogórki

czosnek

chrzan

ziarna czarnego pieprzu

koper

listki laurowe

gorczyca

marchewka

 

Ogórki umyć, włożyć ciasno do słoików (pół litrowe). Do każdego słoika włożyć 2 ząbki czosnku,kawałeczek chrzanu, 2 listki laurowe, pół łyżeczki pieprzu czarnego, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, odrobinę kopru i kilka plasterków marchewki. Zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki. Pasteryzować około10/12 minut.

Nie podałam proporcji, ponieważ przerabiałam w tym czasie 20 kilogramów ogórków. Część poszła na kiszenie a resztę podzieliłam na dwa rodzaje ogórków konserwowych.

 

 

              Zdjęcie - Ogórki  konserwowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Ogórki  konserwowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Ogórki  konserwowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów