Surówka z czerwonej kapusty - azjatycki Colesław do obiadu lub grilla

Surówka z czerwonej kapusty - azjatycki Colesław do obiadu lub grilla

Zdjęcie - Surówka z czerwonej kapusty - azjatycki Colesław do obiadu lub grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSurówka z czerwonej kapusty.

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta, marchewka i koper włoski, a do tego słony sos sojowy, orzeźwiająca limonka, odrobina kremowego majonezu, miodu i sosu Sriracha. Prosta, szybka i pyszna surówka, która urozmaici niemal każdy posiłek!

  • Surówka z czerwonej kapusty jest szybka i pyszna, więc stworzona do tego, by podać ją na grillowej imprezie.
  • To wyjątkowo ciekawa w smaku sałatka z czerwoną kapustą w roli głównej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub wypełnienie wrapów, hot-dogów, czy domowych burgerów.

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty jak z azjatyckiej restauracji z dressingiem Sriracha i majonezem oraz kolendrą. Ten łatwy przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest hitem o każdej porze roku. Doskonale smakuje z grillowanym kurczakiem Shoarma (przepis tutaj>>>), albo skrzydełkami hoisin (przepis tutaj>>>). Surówkę można podawać z każdym niemal daniem. Dobrze jest przygotować surówkę z wyprzedzeniem, aby dać jej kilka godzin na połączenie smaków.


Zdjęcie - Surówka z czerwonej kapusty - azjatycki Colesław do obiadu lub grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSurówka z czerwonej kapusty.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Jeżeli lubisz proste i sprawdzone połączenia wyjątkowych składników, to ten przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest zdecydowanie dla Ciebie :) Świeże warzywa, zioła, trochę orientalnych przypraw i niesamowity sos do sałatki to gwarancja niesamowitego smaku! Ten przepis sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na świątecznym stole.

Oto przepis, składniki i przygotowanie surówki z czerwonej kapusty krok po kroku:

Składniki:

  • około 1/2 główki czerwonej kapusty, cieniutko poszatkowanej
  • 2 marchewki, starte na tarce do jarzyn
  • 1 główka kopru włoskiego, starta na tarce do jarzyn (może być także rzodkiew japońska albo kalarepa itp.)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu Sriracha (najlepiej dostosować do swojego smaku)
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • sól, pieprz, sok z limonki lub cytryny do smaku
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki
  • nasiona sezamu do posypania gotowej surówki (opcjonalnie)

Surówka z kapusty czerwonej przepis:
Krok 1.
  • Cienko poszatkowana kapustę, marchew i koper włoski włożyć do większej miski.
  • W miseczce wymieszać razem majonez, sos Sriracha, ocet ryżowy, miód, olej sezamowy i sos sojowy - doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  • Przygotowany sos wymieszać z warzywami, dodać posiekaną kolendrę. Surówkę z czerwonej kapusty można przygotować kilka godzin wcześniej, aby dać jej czas na połączenie smaków.

Mam nadzieję, że przepis na surówkę z czerwonej kapusty spodoba się Tobie i Twoim bliskim:) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Szukasz innych przepisów na surówki? Wypróbuj te:

Miłego gotowania!

Zdjęcie - Surówka z czerwonej kapusty - azjatycki Colesław do obiadu lub grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSurówka z czerwonej kapusty.

Kategorie przepisów