Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa

Skoro trwa sezon truskawkowy nie mogę nie pokazać Wam mojej zeszłorocznej nalewki. Najlepszy czas na jej nastawienie  to końcówka sezonu ponieważ wtedy truskawki są najsłodsze. Nalewka ma piękny cudowny kolor i wspaniale pachnie. Z podanych proporcji wychodzi około 2 l alkoholu. Słodkość można regulować według własnego gustu, ale trzeba też pamiętać o zawartości cukru w owocach. Taka truskawkowa nalewka to bardzo kobiecy trunek: słodki, delikatny i pięknie pachnący.

Zdjęcie - Nalewka truskawkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 250 ml spirytusu
  • 750 ml wódki
  • 500 g cukru

Truskawki umyć i usunąć szypułki. Wrzucić  do słoja i przesypać cukrem. Odstawić na noc. Następnego dnia, gdy truskawki puszczą sok wlać mieszankę spirytusu i wódki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 miesiące. Po tym czasie, odlać nalewkę a truskawki wyrzucić. Nalewkę należy przecedzić przez filtr do kawy lub gazę i rozlać do butelek.

Na zdrowie:)

Kategorie przepisów