Lato zamknięte w słoiku i dżem brzoskwiniowy

Lato zamknięte w słoiku i dżem brzoskwiniowy
Zdjęcie - Lato zamknięte w słoiku i dżem brzoskwiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Letnie dni zamknięte w słoiku. Niemożliwe? Nie do końca! Dziś przybywam do Ciebie z przepisem na najlepszy dżem brzoskwiniowy, jaki jadłam. Z dużą ilością wanilii i najpyszniejszych, dojrzałych brzoskwiń. Smakuje słońcem i letnimi chwilami. Do tego ten cudowny kolor i aromat...Do jego przygotowania zainspirował mnie najnowszy zapach Yankee Candle- Farm Fresh Peach. Świeca skrywa w sobie zapach dojrzałych brzoskwiń i moreli, przepleciony słodką nutą wanilii. Obłęd! J

Zdjęcie - Lato zamknięte w słoiku i dżem brzoskwiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dżem brzoskwiniowy

/ składniki na 3 mniejsze słoiczki/


- 2 kg dojrzałych brzoskwiń

- 500 g cukru (możesz użyć zamiennika cukru jak np. ksylitom czy erytrytol)

- skórka oraz sok z 1 cytryny

- 2 łyżeczki pasty z wanilii



Na początku umyj brzoskwinie, następnie obierz je ze skórki. Jak to zrobić najprościej? Mam świetny patent! W głębszym garnku zagotowuję wodę, a skórkę każdej brzoskwini nacinam na krzyż. Następnie zanurzam w wodzie owoce przez ok. 30 sekund, a następnie przekładam je do naczynia wypełnionego lodowatą wodą. Dzięki takiemu procesowi, skórka w prosty sposób zejdzie z owoców i nie będzie trzeba jej obierać.

Obrane brzoskwinie pozbawiam pestek, kroję w plasterki. Pokrojone brzoskwinie umieszczam w garnku z grubszym dnem, dodaję skórkę i sok z cytryny, pastę waniliową, zasypuję całość cukrem lub jego zamiennikiem i umieszczam całość na palniku. Następnie doprowadzam miksturę do wrzenia, gotując na małym ogniu do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać a woda odparuje -trwa to ok. 2,5 h. Ja zazwyczaj taki dżem przygotowuję przez 2 dni- smażąc owoce po godzinie dziennie. Gotowy dżem przekładam do wcześniej wyparzonych słoików. Robię to „na sucho”- umyte i suche słoiki wyparzam w piekarniku nagrzanym do 100 st C. Następnie przelewam do nich dżem, zakręcam. Teraz czas na pasteryzację. Dno większego garnka wykładam ręczniczkami kuchennymi lub ściereczkami. Następnie wkładam do środka słoiki, układając je jeden obok drugiego, zalewam gorącą wodą – do ¾ wysokości słoików. Całość gotuję na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyjmuję słoiki z wody, osuszam i odwracam słoiki do góry dnem.

I gotowe! J

Zdjęcie - Lato zamknięte w słoiku i dżem brzoskwiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Lato zamknięte w słoiku i dżem brzoskwiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów