Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami
Zapach rozparzanych z cynamonem jabłek to jeden z tych zapachów, które działają na mnie wyjątkowo uspokajająco. Najczęściej robię ich od razu dwa razy większą ilość, bo nie potrafię powstrzymać się przed wyjadaniem ich, jeszcze gorących, wielką drewnianą łyżką... :)

Zdjęcie - Naleśniki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ciasto:
1,5 szklanki mąki,
1 szklanka mleka,
ok. 1 niepełna szklanka gazowanej wody,
2 jajka,
2 łyżki stopionego masła lub oleju,
odrobina (pół łyżeczki) proszku do pieczenia,
szczypta soli
nadzienie:
4-5 jabłek typu szara reneta,
garść rodzynek,
2-3 łyżki cukru,
cynamon,
bita śmietana,
olej do smażenia

Do miski lub garnka wlać mleko, wbić jajko i zmiksować razem z mąką, solą i proszkiem na gładko. Następnie stopniowo dodawać tyle wody gazowanej, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Na koniec dodać stopione masło lub olej i odstawić na pół godziny, żeby mąka napęczniała (zapobiega to rozwarstwianiu się naleśników).

Usmażyć naleśniki :)

Nadzienie: Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie poszatkować na plasterki. Wrzucić do rondla razem z rodzynkami, podlać odrobiną wody i rozparzyć, aż utworzą masę z kawałkami owoców. Dosłodzić i doprawić cynamonem do smaku.

Naleśniki smarować dżemem i składać w trójkąty lub zwijać w rulony. Podawać z bitą śmietaną i cynamonem.

Zdjęcie - Naleśniki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów