Naleśniki gryczane (bezglutenowe)

Naleśniki gryczane (bezglutenowe)

Zdjęcie - Naleśniki gryczane (bezglutenowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny, po gofrach, przepis z serii eksperymentowania z mąką gryczaną. Tym razem już zupełnie bez domieszki białej mąki, w pełni bezglutenowy. Podaję przepis bazowy, z dodatkami można dowolnie kombinować. Naleśniki wychodzą cienkie, ale zarazem bardzo elastyczne, więc sprawdzą się zarówno lekkie, słodkie dodatki, jak i bardziej obfite farsze na słono.

Składniki na 7 naleśników:

  • 1 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżka/dwie oleju rzepakowego

Jajka utrzeć z mlekiem i olejem, po czym wsypać mąkę, sól, cukier i zmiksować do utworzenia jednolitego ciasta. Smażyć z obu stron po kilkadziesiąt sekund (smażą się bardzo szybko). Jeden naleśnik to dwie małe chochelki ciasta.

Zdjęcie - Naleśniki gryczane (bezglutenowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów