Musaka

Musaka

Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszna mięsna zapiekanka w greckim stylu.
Składniki:4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach2 bakłażany
Masa mięsna: 1 kg mięsa mielonego500 g passaty pomidorowej2 cebuleświeże zioła - tymianek, bazylia,oregano sól, pieprzoliwa
Beszamel: 2 szklanki mleka2 łyżki mąki2 łyżki masła 1 żółtkosok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, cukiergałka muszkatałowa
200g sera
Bakłażan pokroić w grube plastry, zgrillować na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, osuszyć ściereczką.Ziemniaki pokroić w plastry.Cebulę przysmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać mięso mielone, przesmażyć, dodać passatę, zioła, sól i pieprz, dusić pod przykryciem około pół godziny.W tym czasie przygotować beszamel.W garnuszku rozgrzać masło, podsypać mąką, dolewać po trochu mleko, cały czas roztrzepując, żeby nie było grudek. Zdjąć z ognia, dodać żółtko, wymieszać do rozpuszczenia. Doprawić cytryną, solą, pieprzem, cukrem i gałką.W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki wyłożyć masę mięsną. Na wierzchu poukładać grillowane bakłażany, polać beszamelem, posypać startym serem.Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni.Smacznego :)
Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rok temu na blogu:Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiracuchy jabłeczno miodowe
Zdjęcie - Musaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
i majonez Marty Gressler

Kategorie przepisów