Muffiny bananowo-czekoladowe

Muffiny  bananowo-czekoladowe

Prosty ale efektowny przepis znaleziony na blogu "happy home baking".

Są pyszne - słodkie, orzechowo-bananowe z czekoladową nutą. Wilgotne i rozpływają się w ustach :-)

Zdjęcie - Muffiny  bananowo-czekoladowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffiny  bananowo-czekoladowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

280 g pszennej mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3 duże banany - ok 450 g
100 g ciemnego cukru trzcinowego (albo zwykłego białego)
1 duże jajko
50 ml mleka
75 g stopionego masła
50 g (może być więcej) groszków czekoladowych - może być grubo posiekana czekolada

W dużej misce wymieszałam wszystkie suche składniki i groszki czekoladowe.
Obrane banany rozgniotłam widelcem w innej misce - dodałam jajko i mleko. Wymieszałam i dodałam przestudzone masło. Dokładnie całość wymieszałam ale nie na gładką masę - musi być widać kawałki bananów.
Następnie do bananów dodałam suche składniki i bardzo delikatnie wymieszałam - nie wolno przesadzić, tak by powstała jednolita masa. Raczej masa powinna być grudkowata niż gładka.
Gotową masę przełożyłam do formy na muffiny - powinno ich wyjść ok 12.
Piekłam je przez ok. 25 minut w 185 stopniach C.
Gotowe.
PS ja jeszcze od siebie dorzuciłam posiekanych grubo orzechów włoskich.

Kategorie przepisów