Mrowisko

Tegoroczny Tłusty Czwartek świętuję z Alcią, Amber i Majanką. Każda z nas przygotowywała coś innego z tej okazji. Ja zdecydowałam się na mrowisko, którym w zeszłym roku kusiły Alcia, Basia i Monika.  Mrowisko wpisane jest na listę produktów tradycyjnych województwa podlaskiego, ale czytałam że wywodzi się ono z kuchni litewskiej. Mrowisko jest typowe dla Sejneńszczyźny i Suwalszczyzny.  W opisie mrowiska, na stronie ministerialnej napisano, że wyglądem przypomina kopiec ułożony z cieniutkich, uformowanych w nieregularne kształty faworków, całość jest polana miodem oraz posypana makiem i rodzynkami. Ja faworki wycięłam w trójkąty (tak jak Basia), czyli raczej regularne kształty, ale nie sądzę by było to wielkie odstępstwo;-) Całość jest niesamowicie pyszna, a faworki smakują zupełnie inaczej niż te podawana tradycyjnie posypane cukrem pudrem. Zdecydowanie warte polecenia. I wcale nie ma przy nich dużo więcej pracy, niż przy tych tradycyjnych. Do usmażenia faworków wykorzystałam mój sprawdzony przepis. Joluś częstuj się, bo wiem, że miałaś ochotę dołączyć, a tylko siły wyższe na to nie pozwoliły :*

Zdjęcie - Mrowisko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 420 g mąki (ja daje tortową)
  • 7 żółtek
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • jasny miód
  • mak
  • rodzynki

Do żółtek dodać cukier i całość delikatnie roztrzepać. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto.
Długo wyrabiać. Ciasto powinno być dobrze wyrobione - miękkie i elastyczne. W razie potrzeby należy dodać więcej śmietany. Po wyrobieniu ciasto należy zbić wałkiem - około 5 - 10 minut. Potem ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Najlepiej jest przygotowywać faworki partiami, żeby ciasto nie obsychało. Dlatego należy podzielić ciasto na 3 części i dopiero po usmażeniu pierwszej partii, rozwałkowywać następną część ciasta.

Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Im cieńsze ciasto tym bardziej kruche faworki. Rozwałkowane ciasto pokroić na paski (jeżeli paski wydają się jeszcze grube, można je dodatkowo rozwałkować), a każdy pasek na trójkąty.

Zdjęcie - Mrowisko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor (kilka sekund z każdej strony wystarczy), osączyć na ręczniczku papierowym.

Układanie mrowiska.

Zdjęcie - Mrowisko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Mrowisko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miód lekko podgrzać, by był dość płynny. Ułożyć warstwę chruścików, polać ją płynnym miodem, posypać makiem i rodzynkami. Ułożyć kolejną warstwę - miód, mak, rodzynki i tak do szczytu mrowiska. Całość powinna przypominać coś jakby kopiec.  

Smacznego:-)

Zdjęcie - Mrowisko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mrowisko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mrowisko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

5

Racuszki nadziewane-ekspresowe…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pieczone pączki z cynamonową…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

3

Pączki (najlepsze)

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Oponki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Domowe pączki z toffi – przepi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

3

Domowe, ulubione pączki

Kaś Kaś
Bake&Taste