Moskole

Moskole

Moskole to potrawa kuchni podhalańskiej, której spróbować można w wielu karczmach i barach przy stokach narciarskich. Pochodzi ona z czasów pierwszej wojny światowej, gdy w te rejony przybyli jeńcy rosyjscy, czyli właśnie „Moskole”. Początkowo moskole pieczono z mąki owsianej, dopiero później zaczęto dodawać do nich ziemniaki i mąkę pszenną. Oczywiście istnieją różne wersje tego przepisu – czasami dodaje się jajko, niektóre zawierają ciasto z samych ziemniaków, a inne samą tylko mąkę, jednak najpopularniejsza receptura to ta, która łączy ziemniaki, mąkę pszenną i wodę, maślankę lub zsiadłe mleko.
Moskole same w sobie są bardzo prostą potrawą i nie smakują jakoś wybitnie, ale w połączeniu z dodatkami, takimi jak masło czosnkowe lub bryndza, nabierają charakteru i stają się naprawdę wyborne :)


Zdjęcie - Moskole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MOSKOLE
(4 porcje)
1kg ziemniaków,
300-400g mąki,
¾ szklanki zsiadłego mleka lub maślanki,
sól i pieprz

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i ostudzić, a następnie utłuc praską. Wlać zsiadłe mleko lub maślankę, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz tyle mąki, by dało się zagnieść w miarę elastyczne, zwarte ciasto.
Dłońmi nabierać porcje ciasta i formować podłużne placki o grubości około 1 cm. Placki smażyć z obu stron na suchej patelni, na niezbyt dużym ogniu – tak, by upiekły się również w środku.
Podawać na gorąco, od razu po usmażeniu.


Z tej ilości składników powinno wyjść ok. 14-15 sztuk. Ja robiłam z połowy porcji dla 2 osób.


Proponowane dodatki:

  • masło czosnkowe (miękkie masło wymieszane z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli)
  • bryndza roztarta z odrobiną śmietany i wymieszana ze szczypiorkiem lub koperkiem



(inspirowane przepisem z blogu Atiny)


Zdjęcie - Moskole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów