Misiankowa szarlotka

Misiankowa szarlotka

Zdjęcie - Misiankowa szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chociaż nie jestem z Warszawy, to wiem co oznacza Misiankowa szarlotka;-) I ciągle jak tam jestem, to nie mogę dotrzeć do kawiarni Misianka. O tym cieście kiedyś czytałam w Gazecie Wyborczej, potem był szał na Galerii Potraw, zachwycałam się nią u koleżanek blogerek. I tak dopiero dzisiaj sięgnęłam do przepisu. Wiem już, że ta szarlotka będzie na moim stole często gościła. W przepisie całe połówki jabłek są pieczone razem z ciastem. Nie byłam przekonana, czy będą miękkie, dlatego podpiekłam je chwilę wcześniej i dopiero takie zapiekałam w cieście. I takie były ok. Szarlotka najlepiej smakuje podana na ciepło:-)
Zdjęcie - Misiankowa szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: Jabłka:

  • 1 kg kwaśnych jabłek – obranych, przekrojonych na połówki i oczyszczonych z gniazd nasiennych
  • mielony cynamon
  • cukier waniliowy
  • cukier
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny.

Kruche ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka masła (użyłam 200 g)
  • 1 filiżanka cukru (użyłam filiżanki o pojemności 200 ml)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli oraz 1 białko.

Przygotowanie:

Jabłka przełóż do miski, posyp cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (tyle, ile lubisz), dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj, aby przyprawy pokryły jabłka. Przykryj i odstaw na 2 godziny. (Ja wcześniej je podpiekłam w formie do pieczenia).
Przygotuj kruche ciasto: mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieć, wyrób i włóż na 2 godziny do lodówki. Rozwałkuj połowę ciasta, wyłóż nim tortownicę. Posmaruj surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 160°C. Na podpieczonym cieście ułóż jabłka, przykryj resztą rozwałkowanego ciasta, piecz godzinę w temp. 160°C. *Autor przepisu : Misia Zielińska, właścicielka kawiarni Misianka w Warszawie.

Kategorie przepisów