Makowiec

Zdjęcie - Makowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upiekłam makowca z przepisu mojej mamy. Piekę  go zawsze na Boże Narodzenie, tym razem bezokazyjnie, bo wykorzystałam zamrożoną masę makową. Prawdziwy makowiec, jest pyszny, wilgotny, z dużą ilością bakali, przepis sprawdzony nie raz, polecam!

Składniki na spód:
30 dkg mąk pszennej ( 1 1/2 szklanki)
20 dkg masła lub margaryny
10 dkg cukru pudru (1/2 szklanki)
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:
40 dkg maku
8 jaj
10 dkg orzechów
bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
30 dkg cukru (1 1/2 szklanki)
10 dkg masła lub margaryny
3 łyżki miodu
słoik powideł lub dżemu

Składniki na wierzch:
1 jajko
1/2 łyżki cukru
1 łyżka mąki

Przygotować spód: z podanych składników zagnieść ciasto, tak jak na makaron. Ciasto wyłożyć na blachę.

Dzień wczesniej zamoczyć mak. Na drugi dzień mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać bakalie, powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Przygotować wierzch. Białko ubić, dodać żółtko, następnie wsypać cukier i mąkę, wymieszać. Polać ciastem makowca, równo rozprowadzić.

Piec w temperaturze 180 stopni C około 1 godziny.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Makowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Serowe placuszki z jabłkami i…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Naleśniki razowe z musem jabłk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wytrawna tarta kakaowa z borów…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Śniadanie do łożka #151: Kanap…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Dlaczego uważam, że Duńczycy s…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Deser z kaszą jaglaną

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Przepisy z tych kategorii

1

Francuskie koperty z jabłkiem…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

4

Korzenne powidła

figmara figmara
figowe smaki

3

Szarlotka z wiśniami

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Zieleń jarmużu z jabłkiem i og…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

2

Nutella ze śliwek - Czeko-dżem

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

4

Szarlotka z bitą śmietaną

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko