Makowiec

Zdjęcie - Makowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upiekłam makowca z przepisu mojej mamy. Piekę  go zawsze na Boże Narodzenie, tym razem bezokazyjnie, bo wykorzystałam zamrożoną masę makową. Prawdziwy makowiec, jest pyszny, wilgotny, z dużą ilością bakali, przepis sprawdzony nie raz, polecam!

Składniki na spód:
30 dkg mąk pszennej ( 1 1/2 szklanki)
20 dkg masła lub margaryny
10 dkg cukru pudru (1/2 szklanki)
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:
40 dkg maku
8 jaj
10 dkg orzechów
bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
30 dkg cukru (1 1/2 szklanki)
10 dkg masła lub margaryny
3 łyżki miodu
słoik powideł lub dżemu

Składniki na wierzch:
1 jajko
1/2 łyżki cukru
1 łyżka mąki

Przygotować spód: z podanych składników zagnieść ciasto, tak jak na makaron. Ciasto wyłożyć na blachę.

Dzień wczesniej zamoczyć mak. Na drugi dzień mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać bakalie, powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Przygotować wierzch. Białko ubić, dodać żółtko, następnie wsypać cukier i mąkę, wymieszać. Polać ciastem makowca, równo rozprowadzić.

Piec w temperaturze 180 stopni C około 1 godziny.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Makowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto makowo-jabłkowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pikantny sos śliwkowy do mięs…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Pieczona wieprzowina we włoski…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Rugbrau∂ - chleb islandz…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Wtorek z kaszą #33: Jaglany kr…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Chleb na drożdżach z rozmaryne…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Muffiny z dynią

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Świąteczny keks z bakaliowym l…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Chleb na drożdżach z rozmaryne…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Razowy chleb orkiszowy z orzec…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Kladdkaka - szwedzkie ciasto c…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

BeetBurger

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją