Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca. Mak ma nam zapewnić obfitość i szczęście. Podobno im więcej maku w makowcu, tym większa gwarancja pomyślności na cały przyszły rok. Nasza wersja co prawda odbiega od tej tradycyjnej rolady z makiem, ale efekt końcowy jest równie pyszny :)

Zdjęcie - Makowiec z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki i przygotowanie:

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, a drugą schowaj w zamrażarce na ok 30 min.


Masa makowa

  • 50 dag maku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag cukru pudru
  • szklanka bakalii


Mak sparz gorącą wodą i gotuj na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Następnie osącz i zmiel 3 razy. Cukier puder utrzyj delikatnie z jajkami, dodaj stopione masło, mak i bakalie.


Jabłka:

  • 6 jabłek
  • cynamon
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek cukru


Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj bułkę tartą oraz cynamon i delikatnie wymieszaj.

Pozostałe z ciasta białka ubij na sztywną pianę dodając 5 łyżek cukru.

Przełożenie:
Ciasto z lodówki- masa makowa- jabłka- beza - starte na grubej tarce ciasto z zamrażarki

Całość piecz w temp 200C przez ok 1 godzinę.

Kategorie przepisów