Makowiec na biszkopcie

Makowiec na biszkopcie
Zdjęcie - MAKOWIEC NA BISZKOPCIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny makowiec!

Delikatny, puszysty biszkopt pokryty fantastyczną, mokrą masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!

Świetnie sprawdzi się na każdą rodzinną imprezę, albo jako słodkości do popołudniowej kawki, zupełnie bez okazji.

Masa makowca jest niezwykle mokra, kremowa – czyli taka jak lubimy najbardziej!

Koniecznie wypróbujcie!

Gorąco polecam!

 Zdjęcie - MAKOWIEC NA BISZKOPCIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 22×25 )

BISZKOPT:

* jajko – 4 szt
* cukier – 1 szkl
* olej – 4 łyżki
* mąka pszenna – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA MAKOWA:

* mak – 1,5 szkl
* jajko – 3 szt
* mąka ziemniaczana – 3 łyżki
* cukier – 3/4 szkl
* masło – 220 g
* aromat migdałowy – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka i wlewamy olej.

Do ubitych jajek wsypujemy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – mieszamy.

Pieczemy ok. 30 min / 180C.

MASA MAKOWA:

Mak zalewamy wrzątkiem , po 20 minutach zagotowujemy, studzimy, mielimy 2 razy na drobnych oczkach.

Do zmielonego maku dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną jajka i aromat migdałowy – wszystko razem dokładnie mieszamy.

Do rozpuszczonego i ciepłego masła dodajemy masę makową, gotujemy do zgęstnienia..

CAŁOŚĆ:

Biszkopt kroimy na 2 blaty, przykrywamy masą makową, dociskamy 2 blatem.

Dokładamy na kilka godzin do przegryzienia.

Smacznego!

Kategorie przepisów