Makowe babeczki

Makowe babeczki

Zdjęcie - Makowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dziś makowe babeczki. Przepis nieco oklepany, bo widziałam go już na wielu blogach kulinarnych, między innymi na addio pomidory. Prezentuje się bardzo apetycznie więc postanowiłam dodać go do mojej babeczkowej kolekcji. Bardzo prosty w wykonaniu, w kilka minut można wyczarować fajny deser. Nie jest to typowy wypiek wakacyjny, bo mak raczej kojarzy się z okresem świątecznym, ale zapewniam, że mimo panujących upałów zjedliśmy te babeczki ze smakiem. Polecam.
Zdjęcie - Makowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki na 6 babeczek:

  • 380g masy makowej z puszki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej


Piekarnik nastaw na 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Jajka i cukier ubijaj mikserem na puszystą masę. Następnie dodaj masę makową oraz bułkę tartą. Dobrze wymieszaj. Masę przełóż do papilotek wypełniając je prawie po brzegi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 - 25 minut. Wyjmij, odstaw do przestudzenia i przygotuj lukier. Zdjęcie - Makowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiLukier:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wody

Cukier puder wymieszaj z wodą na gęstą, białawą masę. Jeżeli będzie zbyt rzadka dodaj więcej cukru.

Rozprowadź lukier po wierzchu każdej przestudzonej babeczki, następnie obsyp migdałami krojonymi w słupki lub płatki.

Zdjęcie - Makowe babeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego :)
Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów