Lekkie ciasto z jabłkami

Lekkie ciasto z jabłkami
Witam po wakacyjnej przerwie ! Myślami jeszcze jestem nad Bałtykiem, ale czas na mobilizację. O mobilizację nie trudno, ponieważ statystyki nie spadły tak, jak się tego spodziewałam i utrzymały się na bardzo przyzwoitym poziomie. Dziękuję !!! Na długi weekend przygotowałam lekkie, niemal biszkoptowe ciasto z jabłkami. To drugi przepis ze starego bloga, który cieszył się dużą liczbą wejść. Lubię ciasta proste, które można przygotować z małej ilości składników. Polecam to ciasto na deser dla maluchów i do filiżanki kawy. Ja do przecieru z jabłek dodałam dwie brzoskwinie, wyszło bardzo smacznie :-)

Zdjęcie - Lekkie ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto
  • 5 dużych jaj w temp. pokojowej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
  • 200 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu lub kardamonu
  • szczypta soli
Składniki na przełożenie
  • łyżka masła
  • 4 duże jabłka
  • 2 brzoskwinie ( opcjonalnie )
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach, brzoskwinie drobno kroję. Na maśle krótko przesmażam brzoskwinie, dodaję jabłka, cukier, sok z cytryny i cynamon. Owoce smażę ok. 5 min. na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawiam. Białka ubijam z solą na sztywną pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam do czasu, kiedy piana stanie się gęsta i lśniąca. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam tylko do połączenia składników. Dodaję roztopione i przestudzone masło, całość ponownie delikatnie mieszam. Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Blaszkę o wym. 35 x 24 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na spód daję mniejszą połowę masy i podpiekam ciasto do czasu, kiedy lekko się zetnie ( u mnie trwało to ok. 7 min ). Szybko wyciągam ciasto z piekarnika i równomiernie rozprowadzam masę owocową. Na wierzch daję drugą część ciasta, wyrównuję powierzchnię i ponownie daję ciasto do piekarnika. Piekę ok 30 – 35 min. w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto studzę na kratce i kroję na porcje. Smacznego :-)

Zdjęcie - Lekkie ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lekkie ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów