"Leczo"

"Leczo"


Zdjęcie - "Leczo" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Węgierskie leczo składa się (a właściwie powinno się składać) z papryki, cebuli i pomidorów. Stanowi jedynie dodatek do ryżu czy ziemniaków, a w Polsce żyje własnym życiem. W sumie to bardziej jest potrawa czyszcząca lodówkę z resztek wędlin i warzyw. Ja nie mam nic przeciwko takiemu wykorzystaniu pozostałości, tylko czy nadal powinno mieć miano lecza? Węgier zapewne polemizowałby. Poniżej moja wariacja z dodatkiem fasolki szparagowej i kiełbasy chorizo. Nie wiem jak naszym bratankom by to smakowało, ale my je uwielbiamy. Dawniej obok bigosu lub zamiennie z nim obowiązkowo na każdych imieninach:-).
Zdjęcie - "Leczo" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 2-3 papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 3 pomidory,
  • 150 g chorizo lub innej kiełbasy,
  • 30 dkg żółtej fasolki szparagowej,
  • papryka słodka,
  • sól, pieprz, cukier,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:
Obgotować fasolkę w słonej wodzie z dodatkiem cukru. Cebulę pokroić w kostkę, posypać papryką słodką i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę. Na osobnej patelni podsmażyć plasterki chorizo, dodać do warzyw razem z fasolką. Wymieszać wszystko razem, na koniec dorzucić kawałki pomidorów bez skórki. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Można podlać odrobiną wody. Chwilę poddusić, do utworzenia pysznego sosu.
Zdjęcie - "Leczo" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów