Łazanki z kapustą i kiełbasą

Łazanki z kapustą i kiełbasą

Niespełna dwa lata temu zamieszczałam przepis na łazanki z grzybami, a dziś podaję wersję z kiełbasą i boczkiem, przygotowaną na życzenie mojego M., który sam siebie określa mianem „mięsarianina” ;) I chociaż kiełbasa i boczek rzadko pojawiają się w mojej kuchni, to od czasu do czasu odpuszczam ;) Bo przecież łazanki są takie dobre!

Zdjęcie - Łazanki z kapustą i kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ
(4 porcje)
ok. 1,5kg białej kapusty,
250g makaronu łazanki,
1 duża cebula,
250g kiełbasy,
100g boczku,
2-3 ziarenka ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony),
suszony majeranek

Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do dużego garnka, zalać wodą i gotować, aż zmięknie. Odcedzić, nieco przestudzić, odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody i drobno pokroić nożem.
Kiełbasę pokroić w półplasterki. Z boczku odkroić skórkę, resztę pokroić w kostkę. Rozgrzać dużą patelnię i wrzucić kiełbasę i boczek. Gdy kiełbasa zacznie się podsmażać, a z boczku wytopi się tłuszcz, dodać posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula będzie miękka, a kiełbasa dobrze podsmażona. Dodać pokrojoną kapustę, ziele angielskie i liść laurowy. Zmniejszyć ogień i smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Całość podsmażać jeszcze chwilę, mieszając, aż makaron dobrze połączy się z kapustą.

Kategorie przepisów