Tarta z kurkami i serem cheddar

Tarta z kurkami i serem cheddar

Tarta to świetny pomysł i na obiad i na kolację. Dzisiaj pokazuję Wam tarte, którą przygotowałam ostatnio : z kurkami i serem cheddar. Bardzo wszystkim smakowała :). Zamiast cheddara możecie użyć innego wyrazistego w smaku sera.


Zdjęcie - Tarta z kurkami i serem cheddar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA TARTĘ Z KURKAMI I SEREM CHEDDAR


Ciasto :
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody

Wypełnienie tarty :
200 g kurek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
200 ml śmietanki kremówki 30%
3 jajka
garść sera cheddar
sól, pieprz


Jak zrobić tarte z kurkami i serem cheddar :

Najpierw przygotować ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać sól i masło. Siekać nożem aż z masła zrobią się małe kawałeczki. Wówczas zebrać wszystko w kupkę, zrobić wgłębienie, wlać tam żółtko i zimną wodę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, wylepić nim formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć, odstawić.

Kurki przesypać do miski, zalać zimną wodą, odstawić na kilka chwil, następnie odsączyć. Jeśli na grzybach nadal znajdują się zanieczyszczenia czynność należy powtórzyć. Oczyszczone kurki osuszyć. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty, dodać kurki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut. Grzyby powinny puścić wodę. Odstawić na bok. W misce wymieszać śmietankę kremówkę z jajkami, dodać sporą szczyptę soli i pieprzu oraz starty na tarce ser.

Podsmażone kurki z cebula i czosnkiem wyłożyć na podpieczony spód (bez wody, którą puściły grzyby!). Zalać mieszanką śmietanki, jajek i sera. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut (tarta powinna się lekko zarumienić). Wyciągnąć, odstawić na 15 minut, następnie pokroić.

Kategorie przepisów