Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami

Dzisiaj gramy z Rosja, więc u mnie coś z kuchni rosyjskiej – kurnik. Kurnik to pieróg z rodziny kulebiaków faszerowany mięsem z kury, grzybami i ryżem. Może być z dodatkiem jajek, cebuli, pietruszki, koperku i innych produktów. Zwykle przygotowuje się go w formie, z ciasta drożdżowego lub półfrancuskiego, a farsz powinien być wstępnie ugotowany. Później wszystko jest pieczone. Moją wersję kurnika przygotowałam według przepisu podanego  przez Joannę na forum Cincin. Potrawa ta zachwyciła mnie nie tylko prostotą wykonania, ale też późniejszym efektownym wyglądam i smakiem. Można podawać ją na ciepło lub zimno. Dobrze komponuje się też z dodatkiem sosu czosnkowego, tzatziki lub ketchupu. 

Zdjęcie - Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę o średnicy 23 cm:

  • 7 – 8 naleśników
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • czarny sezam

Składniki na nadzienie kurczakowe:

  • 500 g kurczaka (u mnie 3 udka z kurczaka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • zielenina (pietruszka, koper)sól, pieprz

Kurczaka ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody. Zdjąć skórę i usunąć kości. Posiekać jak najdrobniej mięso. Rozgrzać mąkę z masłem, podprawić bulionem i zagotować. Przyprawić pieprzem. W miejsce tego sosu można również przygotować sos beszamelowy. Pokrojone mięso zalać kilkoma łyżkami sosu i wymieszać z zieleniną.

Składniki na nadzienie ryżowe:

  • 1/4 szklanki ryżu
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • sól

Ugotować ryż. Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać i wymieszać z ryżem. Dodać drobno pokrojony szczypiorek, rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać.

Składniki na nadzienie grzybowe:

  • 250 g grzybów (u mnie pieczarki)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, chili

Na maśle zeszklić cebulkę. Dodać drobno pokrojone grzyby i dusić je przez około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i chili.

Dno formy wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Następnie położyć 3 - 4 naleśniki (jak płatki kwiatu), tak by swoimi połówkami wystawały poza formę. Wyłożyć nadzienie kurczakowe, przykryć dwoma naleśnikami. Na to wyłożyć warstwę ryżową i przykryć ją dwoma naleśnikami. Na końcu wyłożyć nadzienie grzybowe, które należy przykryć wystającymi połówkami naleśników. Na wierzchu ułożyć ciasto francuskie i posmarować je roztopionym masłem lub roztrzepanym jajkiem z dodatkiem śmietany. Posypać czarnym sezamem.

Zapiekać w temperaturze 180ºC, przez około 30 minut do uzyskania złocistego koloru. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

3

Kurze nogi z papryką i oliwkam…

gania gania
My cuisine

2

Apfel-Hafer-Cookies

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Krem z kalafiora pieczonego

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Pierogi z gęsiną

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Czekoladowe muffinki z bezą wł…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Maślane ciasteczka z dżemem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

1

Ekonomia gastronomii czyli nal…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Piwne kaszotto z pęczaku

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasteczka lukrem malowane

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Muffiny z dynią

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Maślane ciastka z gwiazdką

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Zupa cebulowo-czosnkowa

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek