Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami

Dzisiaj gramy z Rosja, więc u mnie coś z kuchni rosyjskiej – kurnik. Kurnik to pieróg z rodziny kulebiaków faszerowany mięsem z kury, grzybami i ryżem. Może być z dodatkiem jajek, cebuli, pietruszki, koperku i innych produktów. Zwykle przygotowuje się go w formie, z ciasta drożdżowego lub półfrancuskiego, a farsz powinien być wstępnie ugotowany. Później wszystko jest pieczone. Moją wersję kurnika przygotowałam według przepisu podanego  przez Joannę na forum Cincin. Potrawa ta zachwyciła mnie nie tylko prostotą wykonania, ale też późniejszym efektownym wyglądam i smakiem. Można podawać ją na ciepło lub zimno. Dobrze komponuje się też z dodatkiem sosu czosnkowego, tzatziki lub ketchupu. 

Zdjęcie - Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę o średnicy 23 cm:

  • 7 – 8 naleśników
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • czarny sezam

Składniki na nadzienie kurczakowe:

  • 500 g kurczaka (u mnie 3 udka z kurczaka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • zielenina (pietruszka, koper)sól, pieprz

Kurczaka ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody. Zdjąć skórę i usunąć kości. Posiekać jak najdrobniej mięso. Rozgrzać mąkę z masłem, podprawić bulionem i zagotować. Przyprawić pieprzem. W miejsce tego sosu można również przygotować sos beszamelowy. Pokrojone mięso zalać kilkoma łyżkami sosu i wymieszać z zieleniną.

Składniki na nadzienie ryżowe:

  • 1/4 szklanki ryżu
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • sól

Ugotować ryż. Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać i wymieszać z ryżem. Dodać drobno pokrojony szczypiorek, rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać.

Składniki na nadzienie grzybowe:

  • 250 g grzybów (u mnie pieczarki)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, chili

Na maśle zeszklić cebulkę. Dodać drobno pokrojone grzyby i dusić je przez około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i chili.

Dno formy wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Następnie położyć 3 - 4 naleśniki (jak płatki kwiatu), tak by swoimi połówkami wystawały poza formę. Wyłożyć nadzienie kurczakowe, przykryć dwoma naleśnikami. Na to wyłożyć warstwę ryżową i przykryć ją dwoma naleśnikami. Na końcu wyłożyć nadzienie grzybowe, które należy przykryć wystającymi połówkami naleśników. Na wierzchu ułożyć ciasto francuskie i posmarować je roztopionym masłem lub roztrzepanym jajkiem z dodatkiem śmietany. Posypać czarnym sezamem.

Zapiekać w temperaturze 180ºC, przez około 30 minut do uzyskania złocistego koloru. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

3

Kurze nogi z papryką i oliwkam…

gania gania
My cuisine

Ciasteczka z m&m's

Kasia Kasia
Pełny talerz

Schab duszony w sosie dyniowo-…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dynia i feta. Pieczone pierogi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Polędwiczka wieprzowa zapiekan…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Krem marchwiowo-paprykowo-ziem…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Przepisy z tych kategorii

Kurcze pieczone - najprostszy…

Laura Laura
Cafe Babilon

Pasta z wątróbki i jabłek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kacze udka z figami

aronia aronia
Wiem co jem

Kurczak z mango i kuskusem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pikantny makaron z kurczakiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Udka kurczaka z miętą

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog