Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami

Dzisiaj gramy z Rosja, więc u mnie coś z kuchni rosyjskiej – kurnik. Kurnik to pieróg z rodziny kulebiaków faszerowany mięsem z kury, grzybami i ryżem. Może być z dodatkiem jajek, cebuli, pietruszki, koperku i innych produktów. Zwykle przygotowuje się go w formie, z ciasta drożdżowego lub półfrancuskiego, a farsz powinien być wstępnie ugotowany. Później wszystko jest pieczone. Moją wersję kurnika przygotowałam według przepisu podanego  przez Joannę na forum Cincin. Potrawa ta zachwyciła mnie nie tylko prostotą wykonania, ale też późniejszym efektownym wyglądam i smakiem. Można podawać ją na ciepło lub zimno. Dobrze komponuje się też z dodatkiem sosu czosnkowego, tzatziki lub ketchupu. 

Zdjęcie - Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę o średnicy 23 cm:

  • 7 – 8 naleśników
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • czarny sezam

Składniki na nadzienie kurczakowe:

  • 500 g kurczaka (u mnie 3 udka z kurczaka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • zielenina (pietruszka, koper)sól, pieprz

Kurczaka ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody. Zdjąć skórę i usunąć kości. Posiekać jak najdrobniej mięso. Rozgrzać mąkę z masłem, podprawić bulionem i zagotować. Przyprawić pieprzem. W miejsce tego sosu można również przygotować sos beszamelowy. Pokrojone mięso zalać kilkoma łyżkami sosu i wymieszać z zieleniną.

Składniki na nadzienie ryżowe:

  • 1/4 szklanki ryżu
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • sól

Ugotować ryż. Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać i wymieszać z ryżem. Dodać drobno pokrojony szczypiorek, rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać.

Składniki na nadzienie grzybowe:

  • 250 g grzybów (u mnie pieczarki)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, chili

Na maśle zeszklić cebulkę. Dodać drobno pokrojone grzyby i dusić je przez około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i chili.

Dno formy wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Następnie położyć 3 - 4 naleśniki (jak płatki kwiatu), tak by swoimi połówkami wystawały poza formę. Wyłożyć nadzienie kurczakowe, przykryć dwoma naleśnikami. Na to wyłożyć warstwę ryżową i przykryć ją dwoma naleśnikami. Na końcu wyłożyć nadzienie grzybowe, które należy przykryć wystającymi połówkami naleśników. Na wierzchu ułożyć ciasto francuskie i posmarować je roztopionym masłem lub roztrzepanym jajkiem z dodatkiem śmietany. Posypać czarnym sezamem.

Zapiekać w temperaturze 180ºC, przez około 30 minut do uzyskania złocistego koloru. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

4

Kurze nogi z papryką i oliwkam…

gania gania
My cuisine

2

Biała kiełbasa z cydrem i jabł…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa à la sałatka cesar z gril…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

2

Babka cytrynowa

Joasia R. Joasia R.
Gotuj Się Kto Może

1

Przepyszna babka bananowa z o…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

4

Szpinakowe roladki z łososiem

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

2

Babka piaskowa

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

1

Jaglana babka z bananem i koko…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

3

Wtorek z kaszą #6: Pasztet jag…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Warzywa pieczone i celebracja…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

1

Domowy makaron

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Tatar z łososia. Minimalistycz…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże