Kurczak smażony z chili

Kurczak smażony z  chili

Przepis na to bardzo smaczne danie znalazłam u Ireny i Andrzeja. Przypadło mi do gustu jak tylko je zobaczyłam. Wykonuje się go bardzo szybko co jest wielkim atutem.

Zdjęcie - Kurczak smażony z  chili  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na marynatę:

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę piersi kurczaka
  • 2 łyżki rybnego sosu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Smażona cebula:

  • 1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oleju

Glazura:

  • 1 lekko ubite białko
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli

Do smażenia:

  • 3 duże posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka rozgniecionej papryczki chili
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 posiekane zielone cebulki pokrojone w paski.

 Kurczaka wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić na 20 minut. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę z kurkumą. Kiedy cebula zacznie brązowieć wyjąć ją z patelni, osączyć na ręczniku papierowym, a pozostały na patelni tłuszcz zachować. Wymieszać składniki glazury, dodać zamarynowane kawałki kurczaka i wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie zagotować wodę. Włożyć kawałki kurczaka i gotować do momentu aż zmieni kolor na biały. Odcedzić. Pogrzać olej na którym smażyła się cebula. Podsmażyć na złoto czosnek z chili i kurkumą. Dodać kurczaka i zieloną cebulkę. Smażyć 2 - 3 minuty. Kurczaka podawać z usmażoną wcześniej cebulą.

Smacznego:)

Kategorie przepisów